Objavljeno: 17.10.2017 u 20:21 | Zanimljivosti | Komentara:

Ovo stvorenje živi u ljudima, ali ne u svima – evo kako znati

U početku nema nikakvih simptoma, no s vremenom se počinju pojavljivati. Ovaj stvor u čovjeku može živjeti godinama, a u rijetkim slučajevima dospije čak do mozga

Radi se o svinjskoj trakavici koju je mikroskopski fotografirala Teresa Zgoda sa Tehnološkog instituta Rochester u New Yorku. S tom fotografijom je osvojila 4. mjesto na foto natječaju 2017 Nikon Small World.

Inače, ovaj nametnik u tijelu čovjeka može završiti konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa u kojem su se našla jajašca ili ličinke. Iz ličinke izlazi trakavica nakon što dospije u tanko crijevo. Tamo može živjeti godinama.

Inače, trakavice su dvospolci i mogu doseći duljinu do 25 metara, no obično su duge do pet metara. Hranjive tvari uzimaju kroz površinu tijela. Čovjek koji u sebi nosi ovog nametnika u početku neće osjećati ništa, ali kasnije se pojavljuje mučnina, proljev i gubitak kilograma.

Na sličan način u tijelo čovjeka može dospjeti i goveđa trakavica – zato je jako važno paziti da je meso dobro termički obrađeno. Uz njih se u crijevu čovjeka mogu naći i pseća te riblja trakavica.

Iz tijela se može ukloniti određenim lijekovima ili, u težim slučajevima, kirurškim zahvatom. Ponekad ovaj nametnik dođe do želuca, ulazi u mišiće i potkožno tkivo, a nađe se rijetko čak i u mozgu gdje izaziva upalu.

“Svinjska trakavica(Taenia solium) i goveđa trakavica(Taenia saginata) prisutne su u onim krajevima svijeta gdje se inače konzumira svinjsko/goveđe meso, pogotovo ako je sirovo, nedovoljno pečeno ili nedovoljno usoljeno i dimljeno.

Svinja i govedo prijelazni su nosioci, zaraze se na ispaši, kada hranom ili vodom unesu u svoj organizam jaja ili gravidne članke koji sadrže jaja. Iz njih se u tankome crijevu svinje/goveda oslobađa ličinka, koja probija stijenku crijeva i krvlju dolazi do poprečno-prugastih mišića svinje/goveda, gdje se razvija u ikricu – cisticerk.”

Objasnili su i kako se zaštititi:

“U prevenciji je najbitnija termička obrada mesa jer izlaganje ikrice temperaturama do 56 stupnjeva Celzijusovih tijekom pet minuta dovodi do njenog uništenja. Čuvanje mesa usoljavanjem na duže vrijeme ili zamrzavanjem na -10 tijekom devet dana također ubija ikrice u mesu. Važno je kupovati i konzumirati meso koje je prošlo adekvatnu veterinarsko-sanitarnu kontrolu.”

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: