Objavljeno: 28.08.2017 u 10:51 | Hrana i piće, Zanimljivosti | Komentara:

Odličan trik kako spriječiti da vam krumpir proklija – lako je

Kupite vrećicu krompira, a on brzo pusti klice i takav krompir i nije najbolji za upotrebu. Ipak, taj proces možete usporiti i sprečiti krompir da proklija.

krompir

Klijanjem krompirov skrob se pretvara u šećer i tako se ovo povrće priprema za novi razvoj. U zimskim danima i u rano proljeće krompir “poželi da raste”, pa klice brzo “iskaču”. Sitnim greškama, kojih možda nismo ni svesni doprinosimo ubrzavanju tog procesa i krompir brže propada.

Uslovi

Najbolje je da ga čuvate na tamnom, suvom i hladnijem mjestu (ali pazite da ne bude ni prehladno, da krompir ne smrzne). Nikada ga ne perite prije odlaganja, već možete samo ukloniti rukama zemlju i prljavštinu. Držite ih dalje od izvora sunca. Ako vam je krompir omekanio ipak ga možete upotrebiti – samo ga ubacite u hladnu vodu na 2 sata da očvrsne i imaće i bolji ukus. A ako kuhate stariji krompir dodajte u vodu u kojoj se kuva malo šećera. Zelene dijelove sa krompira uvijek odstranite.

Bilje

I suvo bilje vam može pomoći da usporite proces klijanja. U komad muslina stavite malo suve lavande, žalfije i ruzmarina, pa skupite krajeve krpice i zavežite dobro. Ovu “vrećicu” stavite u vreću sa krompirom (najbolje da ga držite u papirnoj). Istraživanja su pokazala da ulja iz ovih biljaka sprečavaju truljenje i propadanje, pa i klijanje krompira.

Priča o jabukama

Najzanimljiviji trik da usporite klijanje krompira je onaj sa jabukom. Ako ubacite 1 jabuku u vreću sa krompirom sprečićete klijanje. Jedni tvrde da je ovo ispravno, a drugi da je pogrešno. U neku ruku svi su u pravu. Evo o čemu se radi.

Naučnici su srećom se pozabavili ovim pitanjem da konačno riješe dilemu. Da vam odmah kažemo da trik sa jabukom djeluje, ali može i izazvati kontraefekat ako ga ne sprovedete kako treba.

Gas etilen, koji otpuštaju jabuke dok još ubrane sazrevaju može da uspori klijanje krompira. (Ovo je jedini biljni hormon u gasovitom stanju i biljke ga otpuštaju tokom sazrevanja, a mnoge i nakon berbe). Kruške, jabuke, šljive, breskve, kivi i tropsko voće se ponekad beru zeleni ili polu-zeleni (lakše ih je tako transportovati), a sazrevaju otpuštajući ovaj gas. To je prirodan proces.

Po ovom se čini da bi etilen uticao na to da krompir brže propada ako je u društvu s ovim voćem. Ipak, dokazano je da etilen može usporiti klijanje krompira, ali samo ako je prisutan u niskim koncentracijama.

Jedan kilogram jabuka otpušta oko 1,7 ml etilena u 24 časa. To bi bilo previše za krompir. Ako jabuke držite uz drugo povrće ono će se brže kvariti i propadati. Ali, ako držite krompir u otvorenoj vreći ili posudi u koju ste stavili 1 ili dve jabuke (u zavisnosti od količine krompira) gas će se otpuštati u količinama dovoljnim da spreči klijanje, jer će moći da izlazi iz kutije ili vrećice.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: