Objavljeno: 15.02.2018 u 12:13 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

NAUKA ‘OŽIVJELA’ DREVNU LJEPOTICU: 3D replika – ovako je zaista izgledala EGIPATSKA KRALJICA NEFERTITI (FOTO)

Nefertiti je bila žena egipatskog faraona Amenhotepa IV. Njeno ime približno znači ‘ljepotica je stigla’, a danas je jedna od najpopularnijih ličnosti Starog Egipta. Sada, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, do detalja znamo i kako je izgledala!

nefertiti (1)

Zahvaljujući 3D tehnologiji naučnici sa Univerziteta Bristol uspjeli su da rekonstruišu lice egipatske kraljice Nefertiti i naprave njenu “forenzičku repliku”.

Za to ime je bilo potrebno oko 500 sati rada, a lice je izrađeno na osnovu mumije poznate kao “mlađa dama” koja se nalazi u Egipatskom muzeju.

Egiptolog Aidan Dodson dobio je dozvolu Ministarstva antikviteta i muzeja te države da ukloni zaštitno staklo koje je pokrivalo mumiju kako bi je pregledao. Koristeći najnoviju 3D tehnologiju kraljičino lice je mapirano, a rezultat je replika glave koja je zapravo identična poznatoj bisti ove drevne ljepotice, piše Mejl onlajn.

nefertiti (2)

Nakon ovoga, naučnici su bistu ukrasili nakitom koji je ručno izradio Dior i tako je prezentovali javnosti. Cijeli proces zabilježen je na Travel kanalu, a dosta kontroverzi je izazvala jedino boja kože replike. Većina na društvenim mrežama ne vjeruje da je Nefertiti imala tako svijetao ten.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: