Objavljeno: 26.11.2013 u 19:49 | Zanimljivosti | Komentara:

Najveća kornjača na svijetu (FOTO)

najveca-kornjaca-na-svijetu

Najveća kornjača na svijetu je pronađena u rijeci Amazon. Procjenjuje se da je stara 529 godina, 1.8 metara visoka i teži nevjerovatnih 363 kg.

Kornjača sa crvenkastim okvirom je brazilska gigantska kornjača koju lokalano stanovništvo naziva kao: morrocoy, woyamou ili wayamo. Ove vrste gigantskih kornjača uvijek se mogu naći u rijeci Amazon. Većina njih se nalazi u Peruu, Brazilu, Kolumbiji, Venecueli ili slično, a odrasle kornjače mogu dostići dužinu od 3 metra, ali ova kornjača je veća. Zanimljivo je da su ove kornjače biljojedi.

Glavna ishrana im je biljka koja raste u Chatc provinciji u Brazilu. Cvjetovi ove biljke imaju gen koji onima koji ga koriste u ishrani produžuje životni vijek. Uvođenje ovog cvijeta u ishranu kornjača, omogućava kornjačama da narastu do iznimnih veličina i čak služe kao lokalni čuvari tih biljaka.

Navike za gniježdenje su im slične kao kod morskih kornjača. Baš kao i morske kornjače okupljaju se u većem broju i zajedno putuju do područja pogodnih za gniježdenje. Ženke kornjača polažu jaja na sprudove (nakupine pijeska), koje postoje samo za vrijeme suše, a takvih područja je veoma malo. Ženke po noći izađu na sprudove i polože jaja (mogu položiti do 100 jaja) i vrate se u svoja hranilišta.

Kada se mladi izlegu, dugi su svega 5 cm i izlegu se okrenuti direktno prema vodi ali su u tom trenutku meta brojnih grabežljivaca i imaju nekih 5% šanse za preživljavanje.

Ove kornjače su zaštićena vrsta.

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: