Objavljeno: 21.09.2016 u 9:46 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Mumija stara 5.000 godina imala 61 tetovažu, i to nije jedina tajna koju skriva (FOTO)

Otzi, čovjek koji je živio prije više od 5.000 godina, a čija je zamrznuta mumija pronađena prije 25 godina u Alpima na granici Austrije i Italije, i dalje otkriva tajne o vremenu u kojem je živio.

mumija-otzi (1)

Kada je policija 1991. godine dobila dojavu o zamrznutom lešu na Alpima, otvorili su kriminalističku istragu. Ispostavilo se da je zaista riječ o ubistvu, ali da je zločin mnogo starijeg datuma.

Mumificiran u ledu, Ötzi je postao senzacija i izvor neprocjenjivih naučnih istraživanja koji ne prestaju ni nakon četvrt vijeka, a evo i zašto.

Otzi je bez sumnje jedno od najistaknutijih otkrića mumija u istoriji čovječanstva – smatra Angelika Flekinger, predsjednica muzeja u gradu Bolcanu u sjevernoj Italiji gdje je Ötzi izložen.

U vrijeme kad je Ötzi preminuo, Stounhendž u Engleskoj i egipatske piramide još uvijek nisu bili izgrađene.

Živio je u doba kasnog neolita, kada je vađena ruda i topio se bakar koji se u Evropu proširio sa Dalekog istoka.

Pred smrt jeo divokozu

Takve društvene promjene možda i objašnjavaju Ötzijevu tajanstvenu smrt. U njegovom ramenu je 2001. pronađen vrh strijele, što je znak da je bio pogođen sa leđa. Vjerovatno je iskrvario nakon nekoliko minuta, a moguće je da je dokrajčen i udarcem u glavu. Oko 12 sati prije smrti Ötzi je jeo alpsku divokozu na roštilju, što je pokazao sadržaj njegovog želudca.

Njegovu preranu smrt visoko u planinama je zbog nevjerovatne očuvanosti tijela naučnicima omogućila detaljna istraživanja.

Za razliku od drugih mumija, u Ötzijevim ćelijama još uvijek ima vlage, pa njegovo tijelo nije prošlo pogrebne obrede. Egipatski primjerci većinom nemaju mozak i druge organe.

mumija-otzi (2)

Ötzi je imao netoleranciju na laktozu, zatim genetsku predispoziciju za srčane bolesti, pokazale su njegove dosta tvrde arterije, što se tada smatralo modernim fenomenom.

Pripadao je genetskoj grupi koja je danas veoma rijetka u Evropi, ali česta na Korzici i Sardiniji, što znači da tamošnji stanovnici i Ötzi imaju zajedničkog pretka.

Direktor “Eurac” Instituta za mumije, Albert Zink smatra kako istraživanje bakterija u Ötzijevom stomaku mogu da dovedu do napretka u modernoj medicini.

Kao primjer navodi jednu bakteriju koja se nalazi u Ötzijevim crijevima i koja može da se pronađe kod 50 posto današnjeg stanovništva, a koja može dovesti do čireva na želudcu ili čak do raka.

- Moguće je da je riječ o pozitivnoj bakteriji koja je pomagala pri varenju sirovog mesa, a koja se kasnije pretvorila u patogen – rekao je Zink, dodavši kako su ljekari veoma zainteresovani za njihovo istraživanje.

Imao je 46 godina i 61 tetovažu

Ötzi je u trenutku smrti imao oko 46 godina, što je za njegovo vrijeme bilo zlatng doba. Bez trunke suvišnih masti, vjerovatno je bio u dobroj formi. Imao je smeđe oči, bradu, dugu kosu i 61 tetovažu, ali one nisu bile ornamentalne nego medicinske svrhe. Označavale su bolna mjesta koja odgovaraju današnjim tačkama akupunkture. Prije nego što je Ötzi otkriven, vjerovalo se da je ta tehnika izmišljena 2ooo godina kasnije u Aziji.

mumija-otzi (3)

Otzi je kod sebe imao bakarnu sjekiru, strijele, bodež, kao i alat za oštrenje strijele. Njegova odjeća takođe je dobro očuvana, uključujući pantalone i kaput izrađene od kozje kože, šešir od krzna medvjeda, cipele od sijena i kože jelena, torba, i nešto nalik na plašt.

Svi ti predmeti, kao i sam Ötzii, mogu se vidjeti u posebno klimatizovanom dijelu u Muzeju arheologije Južnog Tirola koji svake godine privuče 260 hiljada turista iz cijelog svijeta.

Naučnici i 25 godina nakon otkrića saznaju nove stvari o Ötziu, uz pomoć razvoja novih tehnologija, piše express.hr.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: