Objavljeno: 02.02.2018 u 12:45 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Ljekari su me uvjerili da mi kćerka ima SAMO GRIP: Poslije jedne JEZIVE NOĆI konačno smo saznali pravu dijagnozu i ZASTRAŠUJUĆA JE

Negdje oko četiri izjutra imala sam užasan osjećaj u stomaku da nešto nije kako treba. Naša kćerka stara dvije nedelje nikako nije spavala i ja sam već tri puta budila muža. Ona je bila sve kenjkavija i nervoznija, a kašalj je počeo da me brine…

majka-beba

Odbijala je da jede. Inače, 18 sati ranije joj je ljekar dijagnostikovao grip, a ja sam sada počela da paničim, počinje svoju priču blogerka Megan Vajteker iz Teksasa.

Sjedila sam na krevetu i posmatrala kako moje novorođenče postaje sve crvenije i crvenije, a ona vrišti dok se ne zacrveni. Izmjerila sam joj temperaturu. Dok je termometar počinjao da pišti i crveni se, meni se srce slamalo.

Zgrabila sam bebu, ušla u dnevnu sobu, gdje je moj muž spavao u karantinu nakon što je cijelog dana pazio na bebu. Kada sam mu rekla da naša djevojčica stara 13 dana ima groznicu, duboko je uzdahnuo i rekao mi da je vodim kod ljekara iako se pedijatar ne javlja. Kao robot sam pakovala stvari i plakala dok sam čekala da mi pedijatar uzvrati poziv. Telefon nije zvonio pa sam krenula sa djetetom. I baš dok sam izlazila, pedijatar je pozvao i potvrdio da moramo u Urgentni. Ja sam krenula sa bebom, a muž je ostao da čuva starije dijete.

Oko pet ujutro je sestra radila lumbalnu punkciju nad mojim djetetom dok sam ja beskorisna stajala i gledala. U šest smo imali prve rezultate. Ispostavilo se da beba uopšte nema grip, već respiratorni sincicijalni virus (RSV), čestu i veoma zaraznu respiratornu bolest. Kod odojčadi može da bude i smrtonosan. Postoji vakcina protiv njega, ali obično se daje samo prevremeno rođenoj djeci ili bebama koje su iz nekog razloga ugrožene.

Sa manje od dvije nedelje moja beba je bila životno ugrožena. RSV je praktično gadna prehlada, ali sa gustom sluzi i groznicom, a groznica i temperatura su uvijek znak za uzbunu kod novorođenčadi.

Novorođenčad mogu da dišu samo kroz nos. Ako im je blokiran, ne mogu da jedu i ne mogu da dišu. A groznica, dehidracija i nedostatak hrane mogu za kratko vrijeme da izazovu mnogo komplikacija u tek rođenim tjelašcima koja još nemaju ni razvijen imuni sistem.

Narednih par dana provele smo u bolnici gdje je bila prikačena na gomilu raznih sprava, između ostalih i aparat za kiseonik. Na svakih sat vremena bi brojka na tom aparatu dramatično pala i alarm bi se upalio. I svakog puta bila bih uvjerena da ću ostati bez djeteta.

Počela sam da je manijakalno fotografišem, jer je do tada nisam puno slikala misleći da ima vremena.

Dani su prolazili, a ona je bila bolje. Uskoro smo puštene kući. I dalje je bila loše, ali nije bila životno ugrožena. Tri dana vam možda zvuči kratko za boravak u bolnici, ali i pet minuta je predugo kada se pitate da li će vam dijete živo izaći odatle.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: