Objavljeno: 10.02.2014 u 15:11 | Zanimljivosti | Komentara:

Jedan pogled na ovaj crtež reći će vam kakva ste osoba

Bacite pogled na ovu sliku – šta je prvo što vidite? Odgovor bi vam mogao otkriti kakvim očima gledate na život. Crtež koji poznat pod nekoliko naslova, “Mlada i stara žena“, “Devojka i starica“, “Supruga i tašta“, “Stara vještica i mlada žena“, predstavlja jednu od najpoznatijih optičkih iluzija.

slika-iluzija

Naime, na istoj slici su nacrtane i djevojka i starica, ali tako da većina ljudi u prvi mah ne uoči obje. U zavisnoti od toga koju od njih dvije prvo ugledate, postoje i različita tumačenja o tome šta to govori o vašoj ličnosti.

Dva moguća odgovora:

1. Djevojka

Djevojka je na crtežu okrenuta licem od vas, gledajući u daljinu, a iz profila joj se vide nos i trepavice. Sa šešira joj vihori bijeli veo, obučena je u raskošnu bundu, dekolte joj je diskretno otkriven, a oko vrata ima ogrlicu.
Tumačenje:
Ako ste na slici prvo ugledali djevojku, prema popularnim interpretacijama, koje, doduše, nemaju potvrdu među psiholozima, vedrije ste prirode, mladalačkog duha i skloni optimističnom pogledu na svijet.

2. Starica

Starica nam je okrenuta iz profila. Ono što je djevojkino uho, to je staričino oko, linija njenog obraza i vilice predstavlja nos starice, a ogrlica su staričine usne, dok veo na šeširu kod starice više liči na maramu kojom je zabrađena.
Tumačenje:
Ako vam je na prvi pogled na ovom crtežu bila starica, ili vještica, kako je neki nazivaju, moguće da ste po prirodi pesimističniji i oprezniji, skloni skepticizmu i stariji duhom.

Ponavljamo, ova tumačenja su dio popularne kulture i nemaju utemeljenje u teorijama stručnjaka.

Izvor: www.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: