Objavljeno: 10.07.2014 u 20:54 | Zanimljivosti | Komentara:

HIT NA INTERNETU: Upoznajte Venus, unikatnu mačku sa dva lica!

Venus je misteriozna mačka koja je postala hit na internetu. Sigurno se pitate zašto? Odgovor na to pitanje je veoma jednostavan…samo jedan pogled je dovoljan da shvatite zašto je to tako.

venus-macka-s-dva-lica (1)

Venus ima dva lica, jedna strana je crna sa zelenim okom, a druga strana riđa sa plavim okom. Lesli Lajons, profesorka sa Univerziteta u Kaliforniji, koja proučava genetiku domaćih mačaka, kaže da nikada do sada nije vidjela mačku nalik Venus.

“Ona je ekstremno, ekstremno rijetka”, kaže Lajons. “Ali ovi pojavu je ipak moguće razumjeti i objasniti.”

venus-macka-s-dva-lica (2)

Da li je Venus himera?

Ova mačka je mnoge podsjetila na mitološku Himeru, međutim termin “himera” poznat je i u genetici – on opisuje životinje čije ćelije sadrže dvije vrste DNK, što je uzrokovano stapanjem dva embriona. “Među mačkama, himere nisu baš toliko rijetke”, kaže Lajons. “Zapravo, većina riđe-crnih mužjaka su himere.”

Izražene crne i narandžaste šare na krznu su znak da mačor ima jedan X hromozom više. “Ipak, ženke već imaju dva X hromozoma, pa je kod njih moguće da se ovakve šare razviju i bez jednog X viška”, objašnjava Lajons. To znači da Venus možda i nije himera. Da bi ste to precizno utvrdilo bio bi potreban genetski test.

Sa uzorkom kože sa obje strane tijela mačke “mogli bismo da napravimo strukturu DNK, a ona bi trebalo da bude različita na jednoj i drugoj strani.”

venus-macka-s-dva-lica (3)

Koje je onda objašnjenje za njeno lice?

“Čista slučajnost”, kaže Lajons. Jedna teorija: možda je crna koloracija nasumično aktivirana u svim ćelijama sa jedne strane lica, dok je riđa aktivirana sa druge, a ove dvije šeme su se susrele baš na sredini.

Osim krzna Venus ima specifične oči. Oči mačaka su uglavnom zelene ili žute, a ne plave kao Venusino jedno oko.

Plavooke mačke su obično Sijamske ili obične mačke koje su pretežno bijele, objasnila je profesorka. Venus, međutim, ima samo jednu bijelu fleku na grudima, što nije dovoljno da bi se objasnilo plavo oko.

“Ona je ipak pomalo misteriozna”, zaključila je Lajons.

Izvor: kolektiv.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: