Objavljeno: 28.10.2013 u 21:56 | Zanimljivosti | Komentara:

Ekonomisti savjetuju: Skratite radno vrijeme na 6 sati dnevno!

Skraćenje radne nedjelje sa 40 na 30 sati doprinijelo bi našem blagostanju, poboljšalo naš porodični život i ojačalo naša prijateljstva, tvrde ekonomisti. U kombinaciji sa nizom novih oblika dozvoljenog odsustvovanja s posla, time bi se smanjila i emisija štetnih gasova.

posao-6-sati

U novoj knjizi istraživačke organizacije Nova ekonomska fondacija (NEF), ekonomski stručnjaci ističu da bi skraćenje radne nedjelje moglo da se ostvari postepenim uvođenje promjena na tržištu rada. Preduzeća treba podstaći da radnicima češće odobravaju odsustvo, umjesto da im povećavaju plate, dok bi mladi na početku karijere radili četiri dana u nedjelji, što je model koji se već uspješno primjenjuje u Holadniji.

Sljedeći primjer Belgije, britanska vlada trebalo bi da omogući svim zaposlenima da rade kraće i da poveća minimalne plate, navodi se u knjizi.

Ana Kut, šef sektora socijalne politike u NEF, smatra da “moramo da preispitamo način na koji dijelimo naše sate na plaćene i neplaćene aktivnosti i da se pobrinemo da svako dobije pristojnu količinu slobodnog vremena”.

Belgija, Holandija i Njemačka pokazale su da je moguće sprovesti takve izmjene, bez nanošenja štete ekonomiji, navodi se u knjizi. Kako se ocjenjuje, skraćenje radne nedelje smanjilo bi pritisak prije svega na žene i omogućilo im da podjele obaveze kod kuće sa muškarcima, što bi doprinijelo povećanju ravnopravnosti među polovima.

- Svi mi znamo da je vrijeme novac. Nejednakost između bogatih i siromašnih sve se više produbljuje, skandal kojim se prikriva još jedan vid neravnopravnosti, između onih koji u velikoj mjeri kontrolišu svoje vrijeme i onih koji to ne mogu. Nedostatak vremena i nedostatak novca često idu ruku pod ruku – kaže Ana Kut, ali dodaje da je vrijeme mnogo dragocjenije od toga.

Niko ne bi smio da se nađe u situaciji da radi neprimjereno mnogo sati da bi sastavio kraj s krajem, ocjenjuje ona i dodaje da problem niskih primanja i predugog radnog vremena treba rješavati u isto vreme.

- Nedostatak vremena za sebe može ozbiljno da ugrozi naše zdravlje i blagostanje, naš porodični život, prijateljstva i društvo – ističe ona.

Izvor: Blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: