Objavljeno: 22.07.2013 u 10:01 | Zanimljivosti | Komentara:

Deset nesretnih inovatora: Promijenili svijet, a ostali siromasi

kalasnjikov

Foto: Shutterstock

MNOGI su svjetski inovatori utonuli u zaborav zato što se svojim izumima nisu obogatili. No, njihova otkrića uvelike su promijenila svijet.

Potaknut nedavnom smrću izumitelja kompjuterskog miša, Douga Engelbarta, BBC je sastavio listu od deset inovatora koji nisu postali milijarderi.

Jesu li neka od njihovih otkrića utjecala i na vaš život?

1. LED diode

1962. godine Nick Holonyak Jr. izumio je prvu upotrebljivu LED diodu te predvidio kako će ona jednog dana zamijeniti Edisonovu žarulju. Njegovi su kolege smatrali kako zaslužuje Nobelovu nagradu, no on je samo skromno izjavio: “Smiješno je pomisliti kako ti netko duguje nešto. Sve se svodi na to da smo sretni što smo živi”.

2. Post-It naljepnice

Svake godine prodaju se milijarde ovih korisnih samoljepivih papirića, no njihovi izumitelji smatraju “ugodno ne-bogatima”. Post-It su 1968. izmislili dr. Spencer Silver i njegov kolega Art Frye.

3. Puška AK-47

Poznatiju kao “Kalašnjikov”, AK-47 izumio je sovjetski vojnik Mihail Kalašnjikov dok se u bolnici oporavljao od ozljeda zadobivenih u Drugom svjetskom ratu. Tvrdio je kako je taj izum na dobrobit njegove države.

4. Safirna igla

Iako ju nije mogla patentirati ni od nje zaraditi novac, safirnu je iglu za slušanje gramofonskih ploča izmislila Marie Killick. 1958. dobila je parnicu protiv Pyea, ali je već iduće godine bankrotirala.

safirna-igla

5. “Hovercraft”

Sir Christopher Cockerell se u razvoju ovog “lebdećeg plovila” poslužio usisavačem i limenkama. Njegov je “hovercraft” 1959. prevalio put između Calaisa i Dover. Iako je imenovan vitezom, godinama se borio za pristojnu svotu novaca za svoj izum.

6. Tetris

Ruski kompjuterski programer Aleksej Pažitnov zajedno je s kolegama 1985. razvio ovu zaraznu igru. Tek je deset godina kasnije počeo dobivati priznanja za svoj trud.

tetris

7. Radio na navijanje

Izumitelj Trevor Baylis nedavno je izjavio kako si više ne može priuštiti stanovanje u svom domu u Londonu jer je, unatoč milijunima prodanih primjeraka njegovog izuma, tvrtka s kojom je dogovorio posao uspjela njega “zaobići” te je izgubio kontrolu nad proizvodima i zaradom.

8. Karaoke

Japanski biznismen Daisuke Inoue zarađivao je novac sviranjem bubnja u bendu koji je dozvoljavao publici da se popne na pozornicu i preuzme mikrofon. Jednom nije mogao doći na svirku stoga je snimio prateću glazbu te kasnije izradio 11 karaoke-mašina koje je iznajmljivao. No, svoju se dosjetku nije sjetio patentirati pa nije uspio od nje ni zaraditi.

karaoke

9. MP3

MP3 je uskoro postao standardni oblik glazbenog zapisa za prijenos preko interneta. Njemački student Karlheinz Brandenburg počeo je još 1980. raditi na tom projektu, ali nije bilo novca za distribuciju softwarea pa je lansiran kao besplatan proizvod.

10. World Wide Web (www)

Na posljetku, tu je i Timothy Berners Lee, čija je prvotna ideja bila olakšati rad znanstvenicima u Cernu. Za uspjeh svog izuma tvrdi kako je zaslužno upravo to što je dostupan besplatno.

world-wide-web

Izvor: Index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: