Objavljeno: 28.12.2016 u 13:05 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

ČUDO PRIRODE: Pogledajte ljudska tijela koja odbijaju da istrule! (FOTO)

Često se vjeruje da su ovi ostaci zapravo tijela svetaca, ali i dalje je pitanje da li je riječ o čudu, naučnom kuriozitetu ili o prevari. Treba imati u vidu da savremena tehnika za balzamiranje datira od američkog građanskog rata, to jest da nije postojala prije 1860-ih godina.

Ovo je pet najpoznatijih posmrtnih ostataka koji naprosto odbijaju da satrule.

Sveta Betina Zita

tijela-prkose-vremenu (1)

Sveta Zita je bila veoma poštovan za života najviše zbog toga što je bila zaista fina dama koju su svi voljeli. Nakon njene smrti 1272. godine nastao je svojevrstan kult posvećen ovoj svetici. Više od 300 godina kasnije, njeno tijelo je ekshumirano i tada je ustanovljeno da nije satrulilo. Njeno mumificirano tijelo izloženo je u bazilici Svetog Fredijana u Toskani, u gradu Luka u Italiji.

Daši-Doržo Itigelov

tijela-prkose-vremenu (2)

Ovaj budistički lama zatražio je 1927. godine od prijatelja budista da započnu pripreme za njegovu sahranu. Sjeo je u lotus pozu i umro tokom meditacije. U testamentu je zatražio da bude sahranjen baš tako kako je umro, a tražio je i da bude ekshumiran za nekoliko godina.

Godine 2002. tijelo Daši-Dorža Itigelova opisano je kao “stanje nekoga ko je preminuo prije 36 sati”. Od tada je njegovo tijelo blago promijenilo izgled, ali i dalje je misterija za naučnike.

La Donćela

tijela-prkose-vremenu (3)

Prije otprilike 500 godina jedna petnaestogodišnja djevojčica iz plemena Inka penjala se strmim stazama neke planine u Argentini. Jak vetar ju je ubio i ona je ostavljena tako da sjedi okružena raznim religijskim predmetima. Hladne temperature i suv vazduh doprinijeli su tome da je njeno tijelo vijekovima ostalo očuvano. Pronađena je 1999. godine i, pošto se ne zna njeno pravo ime, nazvana je La Donćela – djevica ili djevojka.

Lejdi Ksin Žuj

tijela-prkose-vremenu (4)

Ksin Žuj je bila supruga jednog kineskog plemića iz dinastije Han. Živjela je veoma ekstravagantno za to vrijeme i mjesto, jela je mnogo mesa i sjedila po cijeli dan ne radeći ništa. Preminula je 163. godine p.n.e, od srčanog udara uslijed gojaznosti. Njeno tijelo je pronađeno 1971. godine, koža joj je i dalje bila meka, a udovi pokretni i savitljivi u zglobovima. Nejasno je šta je uzrokovalo da njeno tijelo više od dva milenijuma ostane netaknuto.

Sveta Katerina Labure

tijela-prkose-vremenu (5)

Ova kaluđerica tvrdila je da joj se Bogorodica ukazala nekoliko puta, najpre 1830. godine. Legenda kaže da je ona držala ruke u krilu Bogorodice, dok joj se obraćala Božja majka. Odlikovala se poniznošću, razboritošću i bila je požrtvovana i vijerna kaluđerskim zavjetima. Pomagala je pacijentima u jednoj pariskoj bolnici. Sahranjena je 1876. godine, a tijelo je ekshumirano 1933. godine za potrebe kanonizacije. Tada je zaključeno da je tijelo u savršenom stanju i da su zglobovi i dalje pokretni. Ova svetica je izložena u Parizu i možete je vidjeti. Samo su ruke na tijelu vještačke – prave su odsječene i čuvaju se odvojeno, kao dodatna relikvija zbog krila u kojem su počivale.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: