Objavljeno: 30.10.2017 u 12:26 | Zanimljivosti | Komentara:

Bio sam u klubu i pijan smuvao pijanu djevojku koju TRIJEZAN NIKAD NE BIH: Završili smo kod nje i desilo se ONO ZBOG ČEGA NOĆIMA NE SPAVAM

Svakome koje ikada popio više alkohola nego što može da podnese, sigurno se jutro poslije pijanke javila misao ‘nadam se da nisam napravio neku glupost’. Gluposti su u takvom stanju česte, i obično poslije par završe kao smiješne pijane anegdote. Ali, postoje i ‘gluposti’ koje mogu da upropaste nečiji život, a vi ste ih uzrokovali. I o tome se ovih dana priča na Tviteru.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

“Lajt” verzija pijane priče može da bude priča vaše prijateljice ili prijatelja kojima su kočnice popustile baš usljed pijanstva, pa su u krevet otišli sa osobom koju trijezni u životu ne bi pogledali. Baš kao što postoje jasna zakonska ograničenja koja kažu da pijani ne sjedate za volan, isto tako pijani ne smijete da imate se*sualne odnose. Čašica do dvije alkohola mogu da pomognu da uklonite stidljivost i ukočenost koje vas sprječavaju da preduzmete određene korake, ali kako je nemoguće odrediti jasnu granicu gdje od veselog pripitog i prisebnog čovjeka prelazite u čovjeka koji gubi kontrolu nad sobom, jedino pravilo koga se treba držati je da je se*s sa vama nepoznatim (a zašto da ne, i poznatim) osobama pod dejstvom alkohola jedno veliko “ne”. Da, javiće se oni koji će reći da između jasnog pristanka prisebne i trijezne osobe i nesigurnog pristanka pijane ili pripite osobe postoji velika “siva zona”, ali zamislite scenu u kojoj policajcu objašnjavate da, iako vozite pijani, nikog niste udarili, pa praktično prekršaja i nema.

Ništa bolje ne ilustruje ovakvu priču od priče jednog studenta koji je poželio da ostane anoniman: u klubu je, popio je, popričao sa djevojkom koja mu se baš i nije pretjerano dopala, ali popila je i ona. Riječ po riječ, čaša po čaša, dodir po dodir, i završili su u njenom stanu. Usred se*sa ona je zaspala, što je značilo da je praktično inicirao se*s sa osobom koja pojma nema šta joj se dešava. I anonimni student se s pravom uplašio da se i to na neki način može podvesti pod silovanje. Zakonski možda za to i ne bi odgovarao, ali on i sam osjeća da nešto u cijeloj toj priči nije bilo kako treba i potpuno je u pravu.

Zbog toga se nakon heštega #metoo pojavio i novi hešteg, ovog puta namjenjen muškarcima. U pitanju je #WhatConsentMeansToMe, odnosno #ŠtaZaMeneZnačiPristanak. I evo šta muškarci širom svijeta imaju da kažu na tu temu.

tvitter (1)

- Riječ “Da” je izgovorena jasno i glasno, i to bez pomoći alkohola – kaže muškarac po imenu Robin.

tvitter (2)

- Pristanak za mene znači da ću u svakom trenutku poštovati želje žene – kaže Džared.

tvitter (3)

- Ako nemaš pristanak onda ne radiš baš ništa. Eto, to je sve, nije baš neka nauka – kaže Džonsi.

tvitter (4)

- Za mene pristanak znači da ste zaslužili nečije povjerenje. Poštujte to i ponašajte se u skladu sa tim – kaže jedan muškarac, i to je možda i najbolji zaključak cijele priče o pristanku i njegovom značenju.

Cijela priča o heštegu #metoo iznijela je na vidjelo i neke komentare zbog kojih se shvata da je priča o pristanku i njegovom značenju neophodna. Uostalom, prisjetite se sada već zaboravljenog skandala predsjednika najveće sile na svijetu koji savjetuje saradnike da ženu “uhvate za p**u”. Kada znate da takva osoba može da postane i predsjednik, onda znate i da je priča o pristanku više nego potrebna. Silovanje postoji, ne samo u mračnim uličicama među nepoznatim svijetom. Postoji i među prijateljima, postoji i u braku. A ono što ne postoji jeste “siva zona”. Ili ste dobili jasan i glasan pristanak ili niste, a na vama je da li ćete ga sačekati ili potražiti pristanak neke druge osobe.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: