Objavljeno: 12.07.2016 u 9:40 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Ako imate OVAKVIH 50 DINARA možete ih zamjeniti za 8.000 EURA (FOTO)

Sa 50 dinara u džepu u Srbiji jedva da može i da se doručkuje, ali postoji ‘pedesetica’ koja vrijedi mnogo. Naime, radi se o novčanici iz 1914, za koju kolekcionari tvrde da vrijedi i do 8.000 eura.

U pitanju je čuveni “pjegavac”, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji.

stara-novcanica

Zašto je poznata kao “pjegavac”?!

Krajem 1914. godine, pored napora da se u Francuskoj obezbjedi štampanje dodatnih količina novčanica od 10 i 100 dinara koje su već u opticaju, Narodna banka je nastojala da objavi “ratne” novčanice od 50 dinara. Nacrt je izradila slikarka Beta Vukanović.

Štampana je u Francuskoj i puštena u promet 25. marta 1915. godine. Imala je pogrešno odštampan broj paragrafa krivičnog zakona, i datum kad je donet zakon po kome se novčanica objavljuje. Javnost, vjerovatno ne zbog ovih grešaka, nije prihvatila dvadeseticu. List “Politika” je naziva “nakaradom”, na kojoj ni graver nije smjeo da se potpiše, a narod ju je podrugljivo prozvao “pjegavac”, ne zna se da li mu se nije dopao crtež Bete Vukanović ili realizacija.

Dakle, ako u posjeti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutjelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vrijedi pravo bogatstvo.

Strast prema starom novcu

Numizmatika je oblast koja se bavi izučavanjem kako starog novca, tako i novca iz savremenog perioda. U Srbiji postoji najmanje tridesetak numizmatičarskih udruženja i čak 10.000 hiljada slobodnih kolekcionara.

Izvor: srbijadanas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: