Objavljeno: 13.09.2013 u 19:15 | Zanimljivosti | Komentara:

9 načina kako da iskoristite med za njegu lica i tijela

prirodni_medMed je jedna od najboljih stvari za hidrataciju, a pored toga, dobar je i u borbi protiv drugih nedostataka na koži. Donosimo vam 8 načina kako da iskoristite med za njegu lica i tijela.

Sredstvo za hidrataciju
Pomiješajte jednaku količinu meda i ekstra djevičanskog maslinovog ulja kako biste napravili gust losion. Utrljajte ga na suhu kožu i nakon što odstoji 10 do 20 minuta, isperite ga i koža će vam biti glatka.

Balzam za usne
Pomiješajte kašičicu meda se šest grama prirodnog voska, 10 kapi limuna, dvije kapi ulja sa vitaminom E i 50 grama kokosovog ulja. Kada se stvori sjedinjena masa, odvojite smjesu u posebne posudice koje imaju poklopac i poklopite ih.

Vosak za depilaciju
Pomiješajte dvije kašičice žutog šećera, kašičicu meda i jednu kašičicu vode u posudu koja se može staviti u mikrovalnu pećnicu, pa ugrijete u pećnici sve dok ne dobije braon boju (otprilike 30 sekundi). Ostavite smjesu da se ohladi i prorijedite je vodom ako bude previše gusto. Nanesite na kožu malom lopaticom, a zatim stavite traku tkanine preko smjese, pritiskajući je u pravcu u kom rastu dlake, pa zatim brzo povucite traku u suprotnom pravcu.

Proizvod za kosu
Dodajte kašičicu meda u svoj sapun kako biste izliječili oštećene pramenove. Ili ga pomiješajte sa maslinovim uljem i nanesite na kosu, pa kada odstoji 15 minuta (10 minuta više za jako oštećene pramenove), operite šamponom.

Kupka
Pomiješajte dvije kašike meda i 250 mililitara tople vode i ostavite 10 minuta kako bi se med rastvorio. Dodajte 2-3 kapi lavandinog ulja, pa sve to naspite u toplu vodu.

Sredstvo protiv bubuljica
Uzmite veoma malo meda i nanesite na bubuljice, a zatim prekrijte flasterom na 30 minuta. (Med je dobar i kod opekotina i ogrebotina).

Masaža lica
Pomiješajte dvije kašičice mlijeka sa dvije kašike meda. Nanesite rastvor na lice i ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što ga isperete.

Lijek za bradavice
Nanesite med na problematične oblasti dva puta dnevno i već sutradan vidjećete rezultate.

Lijek za spavanje
Bolje od čaše toplog mlijeka pred spavanje je čaša toplog mlijeka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: