Objavljeno: 05.01.2014 u 13:56 | Priroda, Zanimljivosti | Komentara:

5 čuda prirode kojima prijeti nestanak

Loše nam se piše ! Prema nekim procjenama, ukoliko se globalno zagrijavanje nastavi, Veliki Koralni greben će nestati do 2030., glečeri u švajcarskim Alpima i Kilimandžaru će doživjeti istu sudbinu za manje od 40 godina. Takođe prijeti nam otapanje leda na Arktiku i potpuni nestanak polarnih medvjeda. Slijedi 5 čuda prirode kojima takođe prijeti skori nestanak:

1. Everglejds

Everglejds

Everglejds je Nacionalni Park u Floridi, na čijih se milion hektara nalaze močvare, ribnjaci, šume čempresa, mangrova i borova. Ono sto je zanimljivo jeste da je ovo jedino mjesto na svijetu gdje aligatori i krokodili zajedno žive na istoj teritoriji. Prijtnje koje prijete da unište ovaj neverovatan rezervat su zagađenje koje potiče sa farmi, iracionalno razvijanje parka, kao i činjenica da je 60% vode iz regije usmjereno ka gradovima. Najmanje 20 vrsta koje žive u Everglejdsu su na ivici opstanka.

2. Maldivi

Maldivi

Zašto su ova ostrva u opasnosti? Ukoliko se globalno zagrijvanje nastavi, to dovodi do topljenja leda i povećavanja nivoa mora. 1190 malih ostrva i atola (od kojih je 200 naseljeno) imaju nadmorsku visinu od svega 2,5 metra te su u opasnosti da nestanu sa lica zemlje.

3. Nacionalni park Rantambore u indijskoj državi Radžastanu

Rantambore

Volite tigrove? E pa ovo je pravo mjesto da ih vidite. Međutim, populacija tigrova je znatno opala, i danas ih ima oko 3.200, a polovina njih naseljava Indiju. Ukoliko se nešto ne preduzme, ove životinje bi mogle da izumru još u toku naših života.

4. Tropske šume Tahuamanu

Tahuamanu

Ovo mjesto je stanište predivnih makao papagaja, jaguara, ocelota i džinovskih vidri. Veličanstvene šume Perua su takođe i značajan izvor mahagonija, međutim nelegalne sječe znatno utiču na ekosistem.

5. Sliv rijeke Jangcengjang

Jangcengjang

Na ovom mjestu se mogu pronaći egzotične životinje poput džinovskih pandi, međutim, sliv rijeke Jangcengjang je u opasnosti od gubitka biljnog i životinjskog svijeta. Krčenje šuma, zagađenje i klizišta su osnovni problemi koji utiču na ovu regiju.

Izvor: www.zezas.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: