Objavljeno: 01.05.2017 u 10:00 | Video, Zabava | Komentara:

SVE SU ZNALI: Najbolje ‘provale’ iz Top Liste Nadrealista (VIDEO)

Top lista nadrealista (TLN) je bila sarajevska humoristična serija iz 1980–ih i 90–ih godina, koja se emitirala prvo kao radijska emisija poznata i kao Primus jednom sedmično subotom prijepodne, a zatim i kao TV serija.

Nadrealisti

Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru, a kad se priča o TLN-u, neizostavna je i rečenica “sve su znali”.

Nekoliko glumaca su još 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji Primus imali svojih pet minuta rezerviranih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla; 1983. se osnivaju bendovi koji su trebali predstavljati okosnicu antipokreta koju je ova grupa htjela osnovati: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka.

A, sve je počelo kada su Nele Karaljić, Zenit Đozić, Zlatko Arslanagić, Boris Šiber i Dražen Ričl u Primusu izveli skeč u obliku izmišljenog pokušaja terorističkog preuzimanja radio stanice, u sklopu kojeg je ekipa pročitala svoj manifest zajedno s popisom zahtjeva. Uprkos tada relativno lošoj slušanosti ovog radio programa, skeč je odjeknuo poput bombe i legenda je rođena!

Vođe ovog pokreta, oslonjenog na punk, bili su Nenad Janković (dr Nele Karajlić), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Branko Đurić i Zenit Đozić.

TLN 1984. konačno dobija priliku snimiti svoju seriju. Serija je postala legendarna u bivšoj Jugoslaviji pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek četiri godine kasnije. Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji treći dio sniman predratne 1991. godine. Specijalna epizoda za Novu 1992. je i posljednja koju su “Nadrealisti” snimili zajedno.

Uživajte u njihovim najboljim forama:

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: