Objavljeno: 17.03.2016 u 22:20 | Regija, Vijesti | Komentara:

Zanijemili od šoka: ‘Bože, zašto si ih uzeo?’

Stradali u požaru: Djed preminulih mališana sjedio je pred obiteljskom kućom i plakao. Počela je padati kiša. Tiho je prozborio: ‘I Bog plače za njima…’

stradali-pozar

Upomoć! Upomoć! Požar!, prestravljeno je vikao Dario Šubert kad se jučer oko 10.30 sati vratio kući u Dobrovac kraj Lipika te vidio da mu gori kuća u kojoj su mu bili žena i dvoje djece.

Iz buktinje je bespomoćno pokušavao izvući suprugu Ivanu (26), sina Sašu (5) i kćer Emiliju (3) . Nažalost, nije im bilo spasa. Požar je izbio na zasad neutvrđen način, a do tragedije je došlo dok je Dario bio u četiri kilometra udaljenom Lipiku. Ondje je otišao, ispričali su nam susjedi, kako bi platio račune . Kad se vratio, primijetio je dim koji je dolazio iz kuće. Počeo je spašavati obitelj, a prvi mu je u pomoć priskočio susjed Ante .

- Dario je trčao dvorištem sav izbezumljen. Dozivao je pomoć. Utrčao sam u kuću i vidio vatru u kuhinji. Čim sam otvorio vrata, dočekali su me gusti dim i velika vrućina - opisao nam je susjed.

Kad je otvorio ulazna vrata, na podu je našao Ivanu . Ruke su joj, ispričao nam je, bile krvave i čađave. Nije davala znakove života te ju je izvukao na dvorište. Potom se vratio u kuću kako bi pronašao djecu. Išao je od jedne do druge prostorije, kad ih je našao na podu. Našao ih je u prvoj sobi na lijevoj strani, gdje su ležali metar jedno od drugog. Oboje su bili prekriveni čađom . Prvo je uzeo dječaka i opipao mu bilo te ga iznio iz prostorije.

- Pokrio sam lice jaknom jer je dim bio pregust. Iznio sam djecu u dvorište i nazvao 112. Otac je bio u šoku. Nije mogao reagirati. Samo je zapomagao. Ubrzo su stigli i ostali susjedi te su započeli s oživljavanjem obitelji – rekao nam je susjed.

Nakon svega nekoliko minuta na intervenciju su stigli vatrogasci, policija i četiri vozila Hitne pomoći. Majku i djecu oživljavali su više od pola sata ispred kuće. Cijela Ulica hrvatskih branitelja, u kojima je obitelj živjela, i čitavo selo Dobrovac u šoku je nakon ove tragedije. Rijetko koji susjed je smogao snage da razgovara o uzrocima požara. Ante je nakon izvlačenja obitelji sjeo na pod. Pozlilo mu je te je povraćao .

- Ivana nije davala znakove života. Ruke su joj bile cijele izgorene do zglobova. Bilo je i mnogo krvi. U sobama je stanje bilo očajno pa od dima nisam mogao vidjeti ništa ispred sebe. Djecu sam slučajno opipao u tome mraku – kaže nam susjed. Ispred kuće se okupila i ožalošćena obitelj. Ivanin suprug i majka od šoka su završili u bolnici. K sebi ne može doći ni djed mališana.

pozar-poginuli-2

Sin je pola sata prije toga bio kod mene. Popio je kavu i otišao kući. Kada me nazvao, prvo nisam niti razumio što priča. Čim sam čuo, sjeo sam u auto i došao do njega, ali bilo je prekasno, potreseno je kazao Ivan Šubert , svekar preminule žene i djed mališana.

U očima suze, a u rukama tri lampiona koja je donio kako bi ih zapalio ispred kuće u kojoj je bila tragedija. I Bog plače za njima, dodao je kroz suze dok je vani počelo kišiti.

- Djeca su još sinoć bila kod mene. Rekli su: “Djede, ne želimo još ići kući”- ispričao je djed Ivan.

Čitav dan je jučer stajao kraj policijske trake i čekao da završi očevid. Policajce je stalno pitao kada će moći proći i pred kućom zapaliti tri svijeće svojim najmilijima, ali ga oni dok je trajao očevid nisu smjeli pustiti. U ruci je stiskao vrećicu s lampionima i neutješno plakao , a kad su oko 16 sati iz kuće iznosili tri tijela sjeo je kraj ceste i jecao. Do njega su došli sumještani i pokušali ga neuspješno utješiti.

I sami mještani Dobrovca su u šoku. Žale za svojim susjedima koje opisuju kao mirnu i dobru obitelj. U mjesto Dobrovac koje ima svega tri ulice obitelj se doselili prije dvije, tri godine. Isprva nitko od njih nije primijetio da se nešto događa u kući mlade obitelji. Tek kad su začuli sirene vatrogasaca, vozila Hitne pomoći i policije shvatili su da im gori kuća. Radi predostrožnosti vatrogasci su ubroz zatvorili plin, a u ulici je isključena i struja. Jedan susjed je u nastojanju da dim izađe iz kuće razbijao prozore s drvetom. Ubrzo je policija pola ulice ogradila trakom.

- Kad su se prije dvije i nešto godina tu doselili pomagao sam im zidati i urediti kuću. Djeca su bila jako draga. Svakog dana su mi razdragano veselo dolazila i vikala: “Gdje si Antiša, gdje si?” Ne mogu vjerovati da ih više nema. Još mi je sad muka. Nije me rat ubio, ali ovo… – kazao je susjed Ante koji je izvlačio obitelj iz kuće u plamenu.

Dodaje kako je tatu kada je otvorio vrata kuće odbacio unatrag plameni udar. Kako doznajemo otac je u bolnici zavšio zbog šoka i nagutao se dima. Susjed je iako čitav čađav i poderane odjeća prošao neozlijeđen. Kad ga je popustio adrenalin pozlilo mu je. Pio je vodu i povraćao. Duž čitave ulice se širio nesnosan miris paljevine. Darijeva sestra ne zna što je pošlo po zlu.

pozar-poginuli-1

- Brat je nazvao oca. Plakao je i vrišta da mu kuća gori. Brzo je otišao do njega, a kad je stigao shvatio je da su u kući bili Ivana i djeca. U strašnom je šoku. Sad čuva kuću. Liječnica je pregledala tijela kad su ih izvadili iz kuće. Ne znaju još što im se dogodilo u kući – kazala nam je sestra Daria Šuberta .

Policija jučer popodne još nije znala što je uzrok požara.

- Po dojavi policije ovdje na licu mjesta u Dobrovcu na kućnom broju 44 u suradnji s policijom provodimo očevid. Upravo su stigli vještaci iz Zagreba iz forenzičkog centra Ivan Vučetić koji će na licu mjesta provesti vještačenja i utvrditi okolnosti i činjenice ovog tragičnog događaja koji se danas dogodio ovdje – kazao je Darko Žegarac , zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru. Saznajemo kako je Ivana Šubert radila je kao medicinska sestra u obližnjem domu za starije i nemoćne. Bila je na godišnjem odmoru. Rodom je iz obližnje Prekopakre kraj Pakraca.

Očevid se jučer nastavio do kasnih večernjih sati. Policija je pokušavala utvrditi što je pošlo po zlu u obiteljskoj kući dok oca nije bilo. Neki susjedi smatrali su kako je do požara došlo do neispravnog dimnjaka, no službene potvrde još nema. kao jedan od mogućih uzroka spominjela se i eksplozija. No, to su i dalje samo nagađanja.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: