Objavljeno: 25.04.2015 u 19:29 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Vlasti su mu ubile psa, a on je rasplakao planetu svojim postupkom

Da li ste znali da je Danska država sa jednim od najstrožijih zakona vezanim za životinje na svijetu (usvojen u junu 2014. godine)? Naime, za nas nepojmljiv, ali ovaj zakon donijeo je strahovite i potresne reakcije tamošnje vlasti – oduzimanje i ubijanje svih pasa koji se nalaze na listi “zabranjenih”, a riječ je o 13 rasa naših četvoronožnih prijatelja.

pas-danska

Do sada je Danska ubila već nekoliko hiljada pasa koji pripadaju, kako su ih oni okarakterisali, “opasnim” vrstama, ali i njihovim mješancima, a neke procjene drušva za zaštitu životinja ukazuju na to da će od “mača” države stradati čak 400.000 hiljada sasvim nedužnih pasa.

Koliko je ovaj zakon rigorazan, i koliko su ga teško podnijeli vlasnici pasa u skandinavskoj zemlji, svjedoči i potresna priča koja već nekoliko dana obilazi svijet. Naime, jedan mladi Danac nikako nije mogao da se pomiri sa gubitkom psa, nakon što su ga vlasti oduzele i eutanazirale, te je u očajanju odlučio da sam sebi oduzme život.

Dvadesetsedmogodišnji Danac nije uspjeo da dokaže da njegov mješanac Zanto u sebi nema gene pit bula, koja je jedna od rasa na listi “zabranjenih”, te je tragičan ishod bio neminovan. On nije mogao da prežali Zanta, niti da oprosti sebi što nije uspjeo da ga spase, te se predozirao lijekovima za smirenje.

Prijatelji nesrećnog mladića istakli su da pas nije bio agresivan, već odan, dobar i veseo, i protiv njega nikada nije podnošena bilo kakva prijava.

Među zabranjenim vrstama u Danskoj je i srpski šarplaninac.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: