Objavljeno: 09.12.2014 u 18:24 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Treba vam posao? Evo kako da ležeći zaradite 250 eura na dan!

Ako imate snage i živaca da ležite u krevetu 70 dana za redom, postoji agencija koja će vam isplatiti 18.000 dolara, piše Business Insider.

euro-novcanice

Radi se o studiji „Bed Rest Studies — The Exercise Study“ koju sprovodi američka NASA.

Iz NASE tvrde da je riječ o istraživanju osmišljenom da minimalizuje gubitak mišićne, koštane i kardiovaskularne funkcije kroz visoko intenzivne intervalne aerobne vježbe naizmjeničnim danima, kroz kontinuiranu aerobnu dnevnu vježbu.

Istraživanje bi trebalo da pokaže koliko pokretljivost i snaga tijela, naginje opadanju ako je glava u ležećem, a noge u uspravnom položaju kroz 70 dana, 24 sata dnevno bez da ispitanik ustaje iz kreveta, uz izuzetak kada je potrebno da se obave posebni testovi kao što su oni na astronautima tokom bestežinskog stanja ili tokom leta svemirom.

Posmatranjem ispitanika naučnici će shvatiti kako će se tijela astronauta ponašati u takvim uslovima u budućnosti.

Za vrijeme odmora ispitanici će moći da čitaju knjige, komuniciraju skajpom, igraju se na mobilnim telefonima, pohađaju on-lajn kurseve ili bilo šta što požele, dokle god nije potrebno da se ustaje.

Ispitanicima će se ugraditi kateteri i vrećice, a NASA je osigurala i specijalne tuševe za higijenu tela.

Nakon početne faze, ispitanici će imati nekoliko nedelja oporavka tokom kojih će naučnici proučavati kako se njihovo tijelo prilagođava uslovima suprotnim ležanju. Spremni su da plate 2.100 dolara za svaku nedelju ispitavanja koje ukupno traje 15 nedelja.

Izvor: srbijadanas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: