Objavljeno: 24.12.2013 u 16:08 | Svijet | Komentara:

VIDEO: Nevjerovatno glupa i opasna metoda mršavljenja kruži internetom

Na internetskim pričaonicama, blogovima i videomaterijalima na YouTubeu može se naći sadržaj posvećen promoviranju poremećaja prehrane. On uključuje gutanje pet kuglica vate umočenih u sok naranče. Uključeni u ‘podvig’ tako žele dobiti osjećaj sitosti bez da se udebljaju.

ekstremna-dijeta

Autori ove metode su zaboravili vrlo važnu činjenicu – vata se uglavnom ne radi od pamuka. Iako i takva postoji, ona je vrlo skupa, a ni nju nije dobro gutati.

Materijal koji gutaju je uglavnom izbijeljeno poliestersko vlakno koje sadrži podosta kemikalija.

Dr. Ovidio Bermudez, šef Odjela za poremećaje prehrane u Denveru, kaže da je to slično kao da jedete sintetičku odjeću ili čak dugmad s takve odjeće. Osim rizika da se ugušite i ne unesete nužne hranjive tvari, ova navika može dovesti do začepljenja crijeva, što može biti opasno po život.

U modnoj industriji se već dugo šuška da mnogi modeli koriste ovu metodu, što je početkom ove godine potvrdila i Bria Murphy, kći poznatog komičara.

Zastrašuje da se na internetu mogu naći videosnimke s uputama koje snimaju djevojčice od devet do 16 godina.

Neki liječnici ukazuju da je tu riječ o teškom poremećaju prehrane, kod kojeg osoba jede nejestive predmete te problemu treba tako i pristupiti.

Izvor: Net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: