Objavljeno: 23.06.2016 u 11:18 | Vijesti | Komentara:

ŠOKANTAN SLUČAJ U TUZLI: Djevojčica došla na porod, ljekari zaprepašteni njenim godinama!

Djevojčica sa područja Tuzlanskog kantona najmlađa je porodilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u 2015. godini. Na porodiljski stol je, bukvalno govoreći, stigla iz školske klupe, ali nije jedina koja je u prošloj godini postala majka, a da nije stekla punoljetstvo.

djevojcica-trudna-foto

Djevojčica ima svega 14 godina.

Od 3.674 obavljena porođaja u prošloj godini na UKC-u Tuzla, čak 118 porodilja ili 3.2 posto bile su maloljetnice. O šokantnim statističkim podacima razgovarali smo za dr. Suadom Tinjić, specijalistom za ginekologiju i akušerstvo u ginekološkoj poliklinici „Korak do života“, koja kaže kako je procenat od 3 ili 4 posto maloljetnih porodilja sam po sebi strašan.

- Godinama imamo izražen problem sa prilično velikim procentom maloljetnih djevojaka koje rađaju neželjenu i neplaniranu djecu. Takve trudnoće su izuzetno rizične, jer djevojčice ili djevojke, u ginekološkom smislu, nisu još uvijek formirane, a nisu ni psihofizički spremne za majčinstvo. Sretno djetinjstvo je onog djeteta koje se rađa na radost oba roditelja – ističe dr. Tinjić.

Nije poznat broj mladih koji ima nezaštićene spolne odnose. Međutim, procenat onih koji koriste kontraceptivna sredstva je minoran u poređenju sa mladima iz razvijenih zemalja.

- Prema dosadašnjim statističkim pokazateljima u BiH između dva i pet posto mladih koriste kontraceptivna sredstva, dok je taj broj u razvijenim zemljama oko 85 posto. Zato imamo izuzetno veliki procenat maloljetnica koje prekidaju trudnoću ili se, ipak, odluče na rađanje – kaže dr. Tinjić.

U prošloj godini broj na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla obavljeno je 3.674 poroda. Najmlađa porodilja rođena je 2001., a najstarija 1972. godine. Statistički gledano rođeno je za oko 500 djece manje u odnosu na 2014. godinu, a rekodrni dani bili su 21. jul i 11. septembar kada je obavljeno po 19 porođaja.

Planiranje porodice izučavati u školama

Nikola Čiča, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda TK, napominje kako u školama na ovom području ne postoji predmet sek*ualnog vaspitanja.

- Imali smo neke preliminarne razgovore, ali nikada nije pokrenuta takva inicijativa. Uvođenje novih predmeta je u nadležnosti resornog ministarstva – kaže Čiča.

Međutim, dr. Suada Tinjić smatra kako se planiranje porodice treba izučavati u školama.

- Zaista nam nedostaje dijaloga, kumunikacije, svijesti, pa ako hoćete i kulture o redovnom odlasku na ginekološke preglede. Mladi se moraju konsultovati, moramo ih naučiti da koriste kontraceptivna sredstva. Adolescenta trudnoća je visoko rizična, ali se postavlja i pitanje kakva će biti život takvog djeteta i majke koja nije završila školovanje i svoja egzistencijalna pitanja – zaključuje dr. Tinjić.

Od Dejtona do danas prepolovljen broj poroda

Rekordan broj poroda na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nakon agresije na BiH ubilježen je 1996. godine kada je rođeno 6.912 beba. Dvije decenije kasnije broj poroda je faktički prepolovljen, a mladi bračni parovi sve rijeđe se odlučuju na rađanje više od jednog djeteta.

Izvor: avaz.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: