Objavljeno: 17.10.2017 u 12:12 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Rusija kupuje zlatne poluge neviđenom brzinom TO ŠTO DOLAZI ZATREŠĆE CIJELI SVIJET

Rusija je započela ubrzano skladištenje zlatnih poluga iz cijelog svijeta jer se povećava strah od Svjetskog rata.

putin-zlato

Prema riječima argentinskog finansijskog stručnjaka Gabrijela Rubinštajna, Centralna banka Rusije kupuje poluge neviđenom brzinom.

Zlato se skladišti da se zaštiti ruska ekonomija u slučaju da izbije Treći svjetski rat.

“Zemlje skladište zlato iz strateških i odbrambenih razloga; na primjer, u slučaju da se odnosi između nacija naruše i njihove valute izgube svoju vrijednost,“ rekao je Rubinštajn.

Ako dođe do takve situacije, prema riječima eksperta, rezerve zlata bi bile osnova za novu valutu ili druga vrijedna sredstva u budućnosti.

“Zlato, ovaj vječni finansijski resurs, ima stvarnu vrijednost u poređenju sa drugim finansijskim sredstvima. Ruska vlada vjeruje da je bolje imati više zlatnih resursa nego dolara. Hipotetički govoreći, ako Rusija posjeduje tone američkih dolara a SAD žele da oštete njenu ekonomiju, to bi bilo moguće kroz valutne manipulacije,“ rekao je Rubinštajn, dodajući da zlato garantuje suprotnost takvom scenariju.

Centralna banka Rusije je značajano povećala tempo svog otkupa zlata. U periodu od januara do septembra 2017. godine, regulator je kupio 4,2 miliona oz. tr. dragocjenog materijala vrijednog preko 5 milijardi dolara, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Od 1. oktobra, Centralna banka Rusije posjeduje 73,6 milijardi u zlatnim rezervama, u poređenju sa 65,5 milijardi prije godinu dana.

Rusija je povećala svoju kupovinu zlatnih poluga nakon sankcija koje su nametnule SAD i Evropska unija nakon referenduma o Krimu 2014. godine, i početka vojnog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Od tada, prema Svjetskom vijeću za zlato, Centralna banka Rusije je svakih šest mjeseci dodavala oko 100 tona u svoje rezerve zlata, što je više nego bilo koja druga centralna banka u svijetu.

Trenutno je Rusija sedma na svijetu po veličini posjeda zlatnih poluga, i ako nastavi trenutni tempo svog kupovanja zlata, vjerovatno će se pomjeriti na šesto mjesto, nadmašivši Kinu sa njenim trenutnim rezervama od 1.842 tone.

Tokom protekle decenije, Centralna banka Rusije je promijenila svoju politiku upravljanja zlatom i deviznim rezervama, uključujući i smanjenje učešća eura sa 40 na 26 odsto i povećanje svojih rezervi zlata sa 8 milijardi dolara na 73,6 milijarde dolara od 1. oktobra ove godine.

Izvor: webtribune.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: