Objavljeno: 28.12.2018 u 11:59 | Vijesti | Komentara:

Robijaš koji je pobjegao iz OZLOGLAŠENOG ALKATRAZA napisao pismo FBI: Mislili su da je mrtav, a onda im je poslije 50 godina stigao NEOBIČAN ZAHTJEV (FOTO)

Američki Federalni istražni biro (FBI) ponovo otvara istragu o tri poznata begunca iz Alkatraza, nakon što su napokon objavili pismo koje je poslao jedan od njih nudeći nagodbu ako mu obezbede medicinsku njegu u zatvoru.

zatvor-alcatraz

U javnost je dospela informacija o pismu koje je poslao Džon Anglin, jedan od trojice begunaca koji su 1962. godine pobegli iz najpoznatijeg svetskog zatvora – Alkatraza. Pismo je u FBI stiglo još 2013. godine, ali je javnosti pokazano tek ove sedmice.

Anglin je pobegao iz Alkatraza zajedno sa bratom Klarensom i zatvorenikom Frenkom Morisom. U pismu je naveo da će dozvoliti da ga ponovo uhapse, uz uslov da mu u zatvoru bude pružena medicinska njega.

- Moje ime je Džon Anglin. Pobegao sam iz Alkatraza u junu 1962. godine, zajedno sa bratom Klarensom i Frenkom Morisom. Imam 83 godine i lošeg sam zdravlja. Imam rak. Svi smo pobegli te večeri, ali jedva. Frenk je preminuo u oktobru 2005. godine. Njegov grob nalazi se u Aleksandriji pod lažnim imenom. Moj brat je preminuo 2011. godine – navedeno je u pismu.

Anglin dalje piše da će napisati novo pismo u kojem će otkriti gde se nalazi ako predstavnici ove američke bezbednosne agencije na televiziji javno obećaju da će robijati godinu dana i dobiti potrebnu medicinsku pomoć.

- Ovo nije šala, ovo je ozbiljno i ovo je iskrena istina – dodaje se u pismu.

Alkatraz je izgrađen kao zatvor iz kojeg “niko ne može pobeći” na ostrvu u zalivu San Franciska, a okružen je nepredvidivim i opasnim strujama. Do zatvaranja, iz njega je 36 zatvorenika pokušalo da pobegne.

zatvor-alcatraz-2

Misteriozni beg braće Anglin i Morisa nikada nije razrešen i nije se znalo da li su preživeli, bilo je i zaključaka da se poginuli prilikom bekstva. O njima je smiljen film 1979. godine “Beg iz Alkatraza”, a jednu od uloga igra Klint Istvud.

Nekoliko članova porodice Anglin izjavilo je da su sva trojica preživela i ostvarila kontakt sa rodbinom.

Alkatraz je otvoren 1934. godine, a u njemu je boravio i Al Kapone. Zatvor je završio sa radom 1963. godine, a danas se može posetiti kao turistička tura. Turisti mogu posetiti glavnu ćeliju, svetionik, biblioteku, poznatu “Zgradu 64″ i dvorište.

Službene stranice FBI-ja opisuju kako je ovaj trojac pobegao iz zatvora.

Ozloglašeni Alkatraz

Ozloglašeni Alkatraz

Ujutro su u njihovim krevetima pronađene lutke izrađene od plastike sa pravim dlakama ljudske kose, što je zavaralo noćne čuvare. Zatvor je odmah po ovom otkriću zaključan i počela je potraga za beguncima.

Na kraju je prikupljeno dovoljno dokaza za rekonstrukciju bega. Trojac je pobegao sa krova zatvora, do kojeg je stigao kroz ventilacione otvore. U vodi su pronađeni komadići drveta i ručno izrađen prsluk za plivanje.

FBI u ovom trenutku još ima napomenu da je istraga službeno zatvorena 1979. godine, te predata u nadležnost šerifa koji i dalje istražuju događaj, iako je, kako se navodi, “nemoguće da je trojac preživio”.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: