Objavljeno: 15.10.2016 u 8:04 | Crna Hronika, Vijesti | Komentara:

RADENKO UMRO U VELIKIM MUKAMA: Potresni detalji o smrti koju je izazvala gasna gangrena!

Ništa, nažalost, neće vratiti prerano izgubljeni život malog Radenka Nikodinovića (8), koji je poslije samo šest dana liječenja umro zbog preloma ruke! Najnoviji podaci iz njegove medicinske dokumentacije pokazuju da je dijete dobilo gasnu gangrenu, piše alo.rs.

radenko

Da ne bi stradala ostala djeca i pacijenti u Srbiji, jučer su stručnjaci koje je ministar zdravlja Zlatibor Lončar odredio počeli kontrolu po srpskim bolnicama.

- U medicinskoj dokumentaciji navodi se da je pacijent imao gasnu gangrenu i otvoreni prelom ruke. Istovremeno, jučer ujutru su krenuli stručnjaci po srpskim bolnicama koji će kontrolisati rad svojih kolega i moraće da do 20. oktobra daju svoje zaključke ministru Lončaru.

Takođe, dužnost v. d. direktora u Opštoj bolnici u Loznici preuzeo dr Zoran Kovačević i tamo se stanje polako smiruje. Da li će dr Dobrivoje Bojanić, ortoped koji je liječio to dijete, biti priveden, to se ne zna, jer je to na pravosudnim organima – kaže za „Alo!” izvor blizak Ministarstvu zdravlja i dodaje da je Ljekarska komora Srbije (LKS) do sada već trebala da pokrene postupak pred Sudom časti u vezi sa načinom liječenja preminulog pacijenta.

Milan Dinić, predsjednik LKS-a, kaže za „Alo!” da je na osnovu dopisa Inspekcijske službe Ministarstva zdravlja, kao i navoda iz medija pokrenut postupak utvrđivanja profesionalne odgovornosti dr Dobrivoja Bojanića pred Sudom časti u Kragujevcu.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, objašnjava da je gasna gangrena teško infektivno oboljenje koje izazivaju različiti tipovi klostridija.

- Odlikuje se karakterističnim lokalnim promjenama zagađene rane, iz koje se širi neprijatan miris. On može da se osjeća čak i ispod gipsa. Oboljenje izazivaju različiti sojevi bacila klostridija. To su anaerobni mikroorganizmi, odnosno, razmnožavaju se bez prisustva vazduha.

Stvaraju spore, koje su otporne u spoljašnjoj sredini. U organizmu inficiranih osoba iz spora se razvijaju vegetativni oblici bakterija, koje produkuju različite toksine. Lokalno mogu da izazovu otok, crvenilo, bol, odumiranje tkiva i druge simptome, ali i sepsu. Smrtnost je vrlo visoka, koja i pored preduzetog intenzivnog liječenja iznosi od 40 do 80 procenata. Inače, spore klostridija nalaze se u digestivnom sistemu različitih životinja, odakle dospijevaju u spoljašnju sredinu i zagađuju zemljište. Bliski „srodnici” klostridija koje izazivaju gasnu gangrenu su i one koje su odgovorne za pojavu isto tako teške bolesti – tetanusa – objasnio je taj stručnjak.

Izvor: alo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: