Objavljeno: 23.04.2016 u 16:43 | Vijesti | Komentara:

PREMA PROGNOZI METEOROLOGA: Dolazi 30 cm snijega na pragu maja, a onda…

Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna izdala je danas UPOZORENJE za period od 23. do 25.04.2016. godine! Upozorenje se odnosi na, kako se navodi – grmljavinske nepogode, lokalno obilnu kišu i pljuskove, osjetniji pad temperatura, te mogućnost za za mraz i snijeg, ponajprije u gorju!

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

– Prije nego krenem pisati upozorenje nekoliko rečenica o slici broj 2.

Prognosticki-modelOvo je najnoviji izlazak Japanskog prognostičkog modela za razdoblje od skoro mjesec dana unaprijed i koji nimalo nije optimističan u pogledu dugotrajne stabilizacije vremena.

Dakle do daljnjeg nas čeka nestabilno vrijeme. Nadam se promjenama u prognozama za nekih sedam dana! – navodi prof. Zoran sa spomenute stranice.

U upozorenje se navodi kako dolazak hladne fronte i formiranje ciklone u Sredozemlju, ne bi trebalo proći bez ponegdje burnijih procesa u atmosferi na području naše regije.

Spomenuta bi se ciklona tokom vikenda i početka sljedeće sedmice trebala premještati preko naših krajeva, i tako donijeti osjetnu promjenu vremena.

U ovakvim okolnostima tokom vikenda uz kišu, pljuskove i grmljavine, lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme uz grad (tuču), prolazno jak vjetar i obilnije pljuskove.

– Nije isključena mogućnost, gdje u kratkom vremenu padne velika količina kiše, da bude i lokalnih kratkotrajnih plavljenja.

Uz jak pad temperatura za deset do petnaest stupnjeva u gorju je tokom nedjelje i ponedjeljka moguć snijeg. Ponajprije na planinama BiH, Srbije i sjevera Crne Gore može se akumulirati i do 30 cm snijega – navodi se u prognozi.

Dodaje se kako se ne smije isključiti ni mogućnost za snijeg i u ponekim nizinama Bosne, zatim jugozapada i zapada Srbije, i sjevera Crne Gore potkraj nedjelje i u ponedjeljak.

Također, rizik za mraz postoji tokom utorka i srijede ujutro, jer bi se temperature trebale osjetno sniziti, čak znatno u odnosu na prosjek u za ovo doba godine

Ovo se ne odnosi za jug Hercegovine, Dalmacije, obalnih dijelova Crne Gore i Albanije gdje je rizik za mraz minimalan.

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: