Objavljeno: 03.12.2015 u 12:44 | Regija, Vijesti | Komentara:

PJEŠAČI 15 KM U POCJEPANIM PATIKAMA: Učenici se odrekli užine da drugu kupe cipele

Učenici I/1 odjeljenja Tehničke škole u Novoj Varoši odrekli su se užine da bi kupili patike i cipele školskom drugu čija je porodica slabijeg materijalnog stanja, pa on neće više morati da pješači do škole u poderanoj obući.

borivoje-dimitrijevic-foto

Siromaštvo u kome živi Borivoje D. (15), njegove nove školske drugove ganulo je do suza. Brzo su se organizovali i prikupili novac, a pored dva para nove obuće drugu iz odjeljenja poklonili su i veću količinu očuvane polovne garderobe.

Borivoje je deveto od ukupno desetoro djece Mlađena i Dragice iz Ojkovice. Mada živi u oskudici i neimaštini, nikada se nije žalio, a njegovi školski drugovi kažu da su ga odale pocjepane patike u kojima je dolazio u školu i na časove fizičkog.

nova-varos (1)

- Ostali smo zapanjeni prilikama u kojima Borivoje živi. U odjeljenju nas je 28 i lako smo se dogovrili da svako da po 200 dinara, a da Borivoju pored patika kupimo i cipele kako bi imao udobnu obuću i za zimu. Naših par dinara bez užine mala je žrtva u odnosu na nevolje sa kojima se Borivoje svakodnevno susreće. Odužiće nam se boljim znanjem na časovima i ukoliko sačuva veselu prirodu i skromnost, zbog kojih je i omiljen u razredu – kaže učenik Miljan Rajić, inicijator akcije.

Borivoje sa porodicom živi visoko u brdima iznad Zatarskog jezera i svakoga dana do škole i nazad pređe skoro 40 kilometara. Od toga sam prepješači 15 kilometara jer putem od raskrsnice na magistrali za more u Kokinom Brodu do Ojkovice i Jasenova ne saobraća autobus.

nova-varos (2)

- Zahvalan sam im do neba. Od kuće do najbliže autobuske stanice pješačim više od sat vremena u jednom pravcu. Najteže je kada su pljuskovi i dubok snijeg, ali sada bar neću morati da u mokrim čarapama sjedim na časovima. Porodična primanja su simbolična jer se teško otkine dinar, a i uvijek se nađe nešto preče što treba kupiti i obezbjediti za kuću – kaže skromno Borivoje, prenosi Blic.

Humanitarna akcija koju su sporoveli budući mašinski tehničari motornih vozila prijatno je iznenadila i njihovog razrednog starješinu Miladina Zekovića. Oni se nadaju da će njihovim primjerom krenuti i druga odjeljnja, jer u školi ima još siromašnih đaka.

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: