Objavljeno: 09.04.2015 u 12:15 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Ovog dječaka se odreklo cijelo selo pa čak i njegov djed. Razlog će vas šokirati!

Da je život prema nekima zaista okrutan, dokaz je i ova sljedeća priča o jednom devetogodišnjem dječaku. U slučaju koji je naišao na osudu širom svijeta Luo Kun Kun protjeran je iz sela kada su njegovi žitelji, uključujući i dječakovog djedu, potpisali peticiju kako bi “zaštitili zdravlje stanovnika” od “tempirane bombe”.

devetogodisnji-kinez (1)

Naime, dječak je obolio od side, te je zbog svoje bolesti postao uljez u svom selu u Kini. Na sreću, umiješali su se zvaničnici Specijalne škole u Linfenu provincija Shanxi, jedine u Kini sa uslovima za brigu o HIV pozitivnoj djeci i njihovom obrazovanju.

Kun Kun se zarazio od svoje majke još dok je bio u njenom stomaku, ali je bolest otkrivena tek kada je napunio pet godina. Majka i očuh su radili u drugim provincijama, pa je dijete raslo kod babe i djede, usvojiteljima njegovog očuha, Novi.ba.

Pošto nisu htjeli da ga prime ni u jednu školu, a lokalni stanovnici su izbjegavali svaki kontakt s njim, dječak je najveći dio vremena provodio sam, igrajući se u šumi.

devetogodisnji-kinez (2)

Na sastanku 7. decembra prošle godine, 207 stanovnika sela Shufangya (provincija Sichuan) potpisalo je peticiju, u kojoj su tražili od vlasti da “preduzmu mjere zaštite i odvedu Kun Kuna iz sela kako bi sačuvali zdravlje seljana i djece”. U tekstu je pisalo da Kun Kun “izaziva strah u zajednici” i da je “tempirana bomba”.

Ipak, sudbina je očigledno imala druge namjere s Kun Kunom, jer je prošle godine dobio mjesto u internatu škole u Linfenu. Razredni starješina Guo Xioping kaže da je “dobro društveno i obrazovno okruženje važno za Kun Kuna” i da je “uz pomoć nastavnika postao otvoreniji i počeo ljepše da se ponaša”.

Osim toga, od novembra prošle godine redovno uzima ljekove protiv HIV-a.

Kada je krenuo u školu nije progovarao ni riječ, ali sada uči i govori kao i ostali đaci“, dodaje razredni starješina. Slučaj ovog dječaka skrenuo je pažnju na predrasude u vezi sa ovom bolešću u Kini, gdje su mnogi oboljeli suočeni sa diskriminacijom do te mjere da se dešava da i ljekari odbiju da ih dodirnu.

devetogodisnji-kinez (3)

Najnoviji podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje i planiranje porodice govore da je u Kini od 1985, kada je registrovan prvi slučaj ove bolesti, dijagnostifikovano 497.000 oboljelih.

Izvor: novi.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: