Objavljeno: 07.08.2013 u 14:06 | Aktualno, Vijesti | Komentara:

OPREZ: Ne javljajte se na ove brojeve telefona!

telefon-javljanjeVijest ne važi samo za Srbiju, nego i za sve ostale zemlje, pa tako i BiH…

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane da ne odgovaraju na pozive i da ne pozivaju brojeve telefona kada taj broj počinje +88, +39, +390, +391, + 392, +393, +394 i tako dalje, jer je reč o prevari. Reč je o novom obliku kriminalnih radnji koje se uveliko dešavaju po Evropi, a kako kažu iz policije, nedavno su stigle i u Srbiju.

U saopštenju MUP-a Srbije se navodi da je ”prevarena osoba koja im se obratila 14.11.2012 na svom telefonu primetila poziv sa telefonskog broja +393193260013 na koji se nije javila”. Istragom je utvrđeno da tok prevare izgleda ovako: korisnik mobilnog telefona dobije propušteni poziv. To može da se desi ili tako da telefon stvarno zazvoni, a može i da ne zvoni, upozoravaju iz policije.

Taj broj obično počinje sledećim ciframa +88…, +39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394… i tako dalje (u primeru koji je poznat policiji jedan od brojeva je +393193260045). Ukoliko korisnik taj poziv odmah izbriše, tim potezom se osigurao i uradio pravu stvar. Ukoliko pozove broj propuštenog poziva, korisnik mobilnog telefona postaje žrtva kriminalaca. U pomenutom slučaju koji je poznat policiji, korisnik je svojim odgovorom na propušteni poziv izgubio više od 2.000 evra.

Određeni brojevi iz gore navedenih grupa uvlače korisnika u situaciju da, kada pozove te brojeve, ne može da prekine poziv i tako napravi ogroman račun. Brojne prijave MUP-u potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u finansijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.

Izvor: Drmaj.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: