Objavljeno: 13.06.2013 u 9:55 | Featured, Regija, Vijesti | Komentara:

Novi granični režim. Za dan u Hrvatskoj morate imati 100 eura i vizu!

Uvjet za ulazak: Spomenuti uvjeti odnose se na sve one bez biometrijske putovnice

za-dan-hrvatskoj-100-eura

Od 1. srpnja, kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, svi državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji nemaju biometrijsku putovnicu morat će za ulazak u Hrvatsku imati vizu. Policajci na granici imat će ovlasti tražiti da pokažu imaju li u novčaniku stotinu eura za svaki dan boravka u našoj zemlji.

Nemoguća misija

Tako bi odlazak na more za vikend mogao od 1. srpnja za one državljane susjedne Bosne i Hercegovine koji nemaju biometrijsku putovnicu postati nemoguć.

Jer, osim viza, peteročlana obitelj iz BiH koja planira provesti vikend u Hrvatskoj na granici će morati pokazati da kod sebe ima 1000 eura, dok će se za desetodnevni odmor taj iznos popeti na vrtoglavih 5000 eura. Kao dokaz o broju dana boravka morat će priložiti i turistički vaučer, kao što ga i svi hrvatski državljani koji putuju u zemlje u kojima moraju imati vizu moraju pokazati.

No situacija s našim susjedima u Bosni i Hercegovini, s kojima dijelimo 1011 kilometara granice, nije morala biti takva. Naime, čim je Hrvatska potpisala pristupni sporazum s Europskom unijom u prosincu 2011. godine, svim susjedima poslan je prijedlog novih sporazuma o regulaciji graničnih prijelaza. Hrvatska je inzistirala da se napokon sredi granični režim za koji su sve susjedne države znale da se mora mijenjati ulaskom Hrvatske u EU. S Bosnom i Hercegovinom te Europskom komisijom održano je čak sedam trilateralnih sastanaka, no ugovor o graničnim prijelazima te sporazum o pograničnom prometu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je Hrvatska također pripremila prije godinu i pol, još nisu potpisani. Ista je situacija i sa Srbijom te Crnom Gorom.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da se trude ublažiti negativne posljedice hrvatskog pristupanja EU na susjedne zemlje pa je čak i podržan prijedlog da državljani BiH i dalje mogu u Hrvatsku ulaziti samo s osobnim iskaznicama. No naši susjedi, kako pišu mediji u BiH, još se bave formiranjem povjerenstva koje bi bilo nadležno za potpisivanje sporazuma. Ovo stanje u BiH koristi se za političke obračune, a građani istodobno strahuju da nakon 1. srpnja zbog nepotpisanog sporazuma neće biti moguć njihov ulazak u Hrvatsku.

S druge strane, kažu u našem Ministarstvu vanjskih poslova, državljani Hrvatske moći će u BiH, Srbiju i Crnu Goru s istim ispravama kao i dosad.

Ministarstvo je uvjereno da će se sporazumi ipak potpisati sa susjednim zemljama i da problema ne bi trebalo biti.

Hrvatsku vanjsku granicu dugačku 1377 kilometara, koja je najdulja u Europskoj uniji, trenutačno nadzire oko 5400 policajaca. U idućih godinu do dvije dana, prije konačnog ulaska u schengenski sustav, na granici bi trebalo biti raspoređeno nešto više od 6000 graničnih policajaca.

Nova oprema

– Radi se na popunjavanju kapaciteta i nabavi preostale tehničke opreme za očuvanje vanjske granice. Pod tim mislim na nabavu patrolnih vozila i brodova, rendgenskih uređaja, detektora za narkotike i eksplozive, sustava za preglede dokumenata i slično. Za to sve u iduće dvije godine na raspolaganju imamo 120 milijuna eura – rekao je Gilio Toić Sintić, pomoćnik načelnika Uprave za granice.

Izvor: Vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: