Objavljeno: 17.09.2016 u 8:15 | Crna Hronika, Vijesti | Komentara:

NEOBJAVLJEN DETALJ TRAGEDIJE NA SREBRNOM JEZERU: Poslije saslušanja procurilo NEŠTO STRAŠNO!

Vlasnicima pedalina određen je pritvor do 30 dana jer su u nedjelju mimo propisa iznajmili plovila dječacima Stefanu (14) i Nikoli (13) Petroviću iz Trske kod Rače, koji su sa njih pali i udavili se. Dječacima je najam pedalina najprije bio skup i odustali su od plovidbe, ali su im vlasnici spustili cijenu, da bi uzeli od djece koliko-toliko para. Pritom, Stefanu, Nikoli i njihovim drugarima nisu dali spasilačke pojaseve, što su bili dužni, i pustili su dječake da isplove bez nadzora punoletnih osoba!

djecak

Prema riječima izvora bliskog istrazi, pedaline koje su izdate djeci nisu bile registrovane (registracija se vrši u Lučkoj kapetaniji), jer im je dozvola istekla 1. septembra. Na saslušanju pred tužiocem u Velikom Gradištu vlasnici pedaline su plakali, bilo je očigledno da ih izjeda griža savjesti i saslušanje pred tužiocem je nekoliko puta prekidano zbog njihovog psihičkog stanja.

Kad su malo došli sebi, rekli su da nisu bili upoznati sa načinom registracije pedalina, kao i da su samo površno upoznati s tim da moraju da imaju spasilačke prsluke.

- Rekli su, takođe, da nisu znali ni da maloljetnici moraju da imaju punoljetnog pratioca na pedalini. Oni su još rekli i da ih inspekcija nije obilazila, niti im je ko dao pravilnik o iznajmljivanju pedalina. Pred tužiocem su se branili rekavši da su oni izdali samo jednu pedalinu crvene boje, gdje je bilo šestoro djece, a da su ostali dječaci, njih četvorica, bili na plavoj pedalini koja pripada drugom vlasniku, zbog čega će i on biti saslušan – objasnio je izvor.

On dodaje da su dječaci kobnog dana pitali vlasnike koliko košta iznajmljivanje pedalina. Kad su im ovi rekli cijenu, djeca su odustala od plovidbe.

- Međutim, oni su im spustili cijenu, pa su dječaci prihvatili, izašli na jezero i ubrzo su se Nikola i Stefan udavili – naveo je izvor.

Osim vlasnika pedaline, pritvor do 30 dana jučer je određen i Zoranu Jovaniću, direktoru OŠ “Karađorđe“ i Marku Glišiću, školskom fudbalskom treneru, koji su kobnog dana bili sa dječacima.

Jovanićev advokat Slobodan Cvetanović kaže da je njegovom klijentu izuzetno teško pala smrt dječaka, ali da on nema nikakvu odgovornost, jer je kobnog dana u Veliko Gradište došao kao vođa puta tima pionirskog fudbalskog kluba, gdje je član uprave, a ne kao direktor škole koju su pohađali stradali dječaci.

Izvor: srbijadanas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: