Objavljeno: 12.07.2014 u 12:17 | Featured, Vijesti | Komentara:

NE ZABORAVITE: Večeras nastaje fenomen Super Mjeseca!

Mjesec će večeras, 12. jula biti neuobičajeno veliki, a to će biti jedna od rijetkih prilika da posmatramo tzv. super Mjesec.

super-mjesec

Zemljin satelit večeras će se nalaziti relativno blizu naše planete. Ta razdaljina varira jer zemljin satelit prati eliptičnu orbitu. Naime, kada se perigej – tačka na putanji nebeskog tijela u kojoj je ono najbliže Zemlji, poklopi sa punim Mjesecom, dobijamo priliku da uživamo u fenomenu “super” Mjeseca.

Mjesec će zbog optičke varke izgledati naročito veliki kada se bude nalazio nisko na horizontu, a izgledati će i svjetliji nego obično. Međutim, to je samo iluzija izazvana njegovom trenutnom pozicijom na nebu.

Ovog ljeta nas očekuju još dva super Mjeseca: 10. avgusta i 9. septembra. Ovaj fenomen prošle godine mogli smo da posmatramo čak tri puta za redom.

Izvor: kolektiv.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: