Objavljeno: 15.06.2013 u 12:06 | Regija, Vijesti | Komentara:

NAKON 1.JULA: Saznajte šta smijete unositi u Hrvatsku?!

Novi pravilnik, koji će i zvanično stupiti na snagu 1. jula, još je u pripremi i nije prošao Sabor Hrvatske, što se očekuje u narednom periodu.

1-juli-hrvatskaZa nešto više od dvije sedmice, 1. jula ove godine, kada će Hrvatska i zvanično postati članica Evropske unije, za bh. građane će prilikom ulaska u ovu zemlju važiti nova pravila, s obzirom na to da ćemo za Hrvate postati građani koji dolaze iz „trećih zemalja“, prenosi rtrs.tv.

Novi pravilnik, koji će i zvanično stupiti na snagu 1. jula, još je u pripremi i nije prošao Sabor Hrvatske, što se očekuje u narednom periodu.

NEKOLIKO IZMЈENA

Kako prenose federalni mediji, pravila koja sada važe neće se drastično mijenjati. Međutim, nekoliko izmjena, prema svemu sudeći, biće dovoljno da mnogi bh. građani dva puta razmisle gdje će i hoće li uopšte ove godine, zavisno od raspoloživog novca, ići na more.

Јedno od tih novih pravila, koje je juče ponovo potvrđeno u hrvatskoj policiji, jeste i najava da će hrvatski carinici od bh. građana prilikom prelaska granice imati pravo tražiti na pokaz 100 eura po danu. Takvih provjera biće pošteđeni oni koji imaju dokaz o osiguranom smještaju, dokaz da idu porodici u posjetu ili dokaz o sklopljenom turističkom aranžmanu u Hrvatskoj.

TEŠKE POSLJEDICE

Koliko će se revnosno hrvatski graničari pridržavati evropskih standarda, biće jasno za nekoliko dana. S obzirom na to da su bh. građani od 1. jula građani „trećih zemalja“, nema sumnje da će mnogi odlučiti ipak ne rizikovati. Teške posljedice će, nesumnjivo, osjetiti i Hrvatska turistička zajednica.

Pogledjte šta bh. građani mogu prenijeti preko granice:

- 2 litra žestokog pića
- 4 litra vina
- 1 kilogram kafe
- 16 litara piva
- 1 šteku cigareta
- 1 parfem od 50 mililitara
- 1 homeopatski proizvod
- 1 buket cvijeća
- Svježe voće i povrće (osim krompira) do 5 kilograma
- Lijekovi za najviše mjesec, uz ljekarsku potvrdu
- Ljubimca uz veterinarski certifikat

Izvor: Depo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: