Objavljeno: 24.07.2014 u 10:51 | Regija, Vijesti | Komentara:

Najimpresivnija tehnologija stigla u Srbiju: DNK mikročip otkriva tajnu zdravlja i bolesti!

Kako nešto nevidljivo, poput ljudskog genoma, u rukama naučnika dobija pravo značenje? Zahvaljujući DNK mikročipu, koji osim u Srbiji, u regionu postoji još samo u Bugarskoj. U Laboratoriji za radiobiologiju i molekularnu genetiku Instituta „Vinča“ kažu da je riječ o najimpresivnijoj tehnologiji u posljednjih 50 godina.

DNK-cip

Zamislite budućnost u kojoj bi ste, umjesto kod astrologa, po svoju sudbinu išli u laboratoriju. Šalu na stranu – tehnologija DNK mikročipa omogućila je molekularnim genetičarima da za nevjerovatno kratko vrijeme i sa gotovo stoprocentnom preciznošću, otkriju tajnu našeg zdravlja ili bolesti, skrivenu u genomu.

„Na jednom bit čipu se nalazi preko 40 hiljada različitih proba i to je dovoljno da se odradi skrining, tj. nivo ekspresije svih gena u genomu čovjeka, što u prethodnoj generaciji ovih uređaja nije bilo moguće“, objasnio je Ivan Jovanović, istraživač-saradnik u Institutu „Vinča“.

„Prosto rečeno, to vam je kao da smo do juče vozili ‘juga’, a onda smo sjeli u ‘ferari’. Zamislite, svako od nas ima 30 hiljada gena – mi smo ranije analizirali jedan po jedan i to je trajalo danima, mjesecima, godinama. A sad možemo za tri dana analizirati svih 30 hiljada i to je potpuno fascinantno!“, dodala je dr Maja Živković, naučni savetnik u Institutu „Vinča“.

Primarna struktura na nivou DNK određuje odgovor pojedinca na faktore životne sredine, način na koji dolazi do određenih bolesti, kao i eventualni uticaj na njihov razvoj.

Ogoljavanje ljudskog genoma ljekarima omogućava ne samo bolju prevenciju i dijagnostiku, već i primjenu lijekova prilagođenih pojedincima.

„Dalja primjena aparata nije samo u istraživanjima, već i u kliničkoj praksi. Najviše će od toga koristi imati masovne nezarazne bolesti – kardiovaskularne, kancer, neurološke i prenatalna dijagnostika“, rekla je dr Aleksandra Stanković, naučni savjetnik u Institutu.

Tehnologija „Ajsken“ primjenjuje se i u poljoprivredi, pri ukrštanju raličitih sorti.

„I genom paradajza i genom krompira su kompletno sekvencirani, uskoro će i genom kukuruza, već sad postoje čipovi koji skeniraju genome kukuruza. To sve ima efikasnu primjenu u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, a čak neki od čipova se prave tako da mogu da detektuju genetski modifikovanu hranu.“

Za analizu podataka dobijenih pomoću ove tehnologije, neophodne su složene statističke metode i korištenje različitih biomatematičkih algoritama. Ali kao što ni „ferari“ ne može svako da vozi, i ovdje je od presudne važnosti – znanje genetičara.

Izvor: vestinet.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: