Objavljeno: 11.09.2013 u 10:39 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Mladić (19) izumio koncept koji bi oceane očistio u pet godina

Student strojarstva iz Nizozemske, Boyan Slat (19), izumio je sustav za koji tvrdi da bi mogao počistiti oko 20 milijuna tona plastičnog otpada u svjetskim oceanima.

mladic-koncept

Mladi Nizozemac, 19-godišnji Boyan Slat, izumio je sustav za koji tvrdi da bi mogao počistiti oko 20 milijuna tona plastičnog otpada u svjetskim oceanima. Boyan je došao na ideju o stvaranju plutajućih platformi koje bi prikupljale otpad s površine mora. Koncept čišćenja oceana dizajniran je za hvatanje plutajuće plastike bez ugrožavanja riba i planktona u oceanima. Prikupljeno smeće moglo bi se i reciklirati.

Počistio bi oceane u pet godina

Student strojarstva vjeruje kako jednom kad se pokrene, uređaj bi mogao značajno smanjiti količinu smeća u oceanima u samo pet godina.

Oceanima plutaju milijuni tona plastike i nakupljaju se u područjima visoke koncentracije. Nakupljeno smeće ubija milijune morskih životinja, ali i širi štetne alge i invazivne vrste kao i zagađivače koje je stvorio čovjek. Isti zagađivači ulaze u hranidbeni lanac, a na njihovo čišćenje vlade i razne organizacije troše milijune dolara, tvrdi Boyan.

Pokrenuo fundaciju za razvoj projekta

Predlaže poboljšanje oceanske vode tako da se procesori ugrade na morsko dno i surađuju s plutajućim platformama, tako da se voda može kretati kroz njih i stvarati energiju. Njegov koncept također uključuje korištenje plutajućih barijera umjesto mreža,koje mogu pokriti veliku površinu i okretati se sporo čime bi se sačuvale životinje i njihova staništa.

- Iako ova hipoteza još treba proći testiranje, čak bi i planktonske vrste mogle ostati sačuvane jer se mogu gibati zajedno s vodom unutar barijere – pojašnjava Boyan na svojoj internetskoj stranici.

Tvrdi i kako je sustav potpuno održiv jer bi koristio snagu sunca i vjetra.
- Ovaj koncept je toliko efikasan te procjenjujemo da bi prodajom prikupljenog otpada iz pet oceanskih područja zaradili više novca nego što bi stajao cijeli projekt – kaže Boyan, koji je otvorio i Fondaciju za čišćenje oceana kako bi prikupio novac za razvoj svojeg izuma, piše Daily Mail.

 

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: