Objavljeno: 14.09.2016 u 13:13 | Vijesti | Komentara:

ISPOVIJEST SANJE PETROVIĆ ČIJA DJECA SU SE UTOPILA NA SREBRNOM JEZERU: Grlim sanduke umjesto sinova!

- Plaćala sam osiguranje za putovanje moje djece i boravak na svim ekskurzijama i izletima. I kako su ih osigurali, kako su ih čuvali? Nikako. Nisu ih sačuvali, djecu su mi vratili u mrtvačkim sanducima. I taj vlasnik pedalina, za 500 dinara im je dao da odu u smrt. Zar životi moje djece vrijede toliko? – ovim riječima započinje priču Sanja Petrović, majka braće Stefana (14) i Nikole (13) Petrović, učenika osmog i sedmog razreda OŠ “Karađorđe” u Rači, koji su se u nedjelju utopili u Srebrnom jezeru, kada su sa pedaline upali u vodu.

majka-djece

Tijela dječaka su jučer dovezena u porodičnu kuću u selu Trska kod Rače. Okupili su se rodbina, komšije, prijatelji. Miješali su se leleci s jednog kraja svorišta i jezivi muk na drugoj strani domaćinstava. U Sanji, majci nesrećnih dječaka, utrnulost od bola nadvladali su ogorčenost i bujica pitanja, pišu beogradski mediji.

- Zašto direktor škole, koji je djecu poveo fudbalsku utakmicu i jezero, nije pazio na njih. Ko je maloljetnicima smeo da iznajmi pedaline bez nadzora starijih, bez pojaseva za spasavanje, i to van kupalačke sezone, kada nema spasilaca na plaži?! Saznali smo da jedan od vlasnika tih pedalina nije htio da pusti djecu, a drugi im je dozvolio. Iznajmio im je pedaline za 250 dinara. Djeca su uzela dvije. Pa zar je moguće da dva mlada života koštaju 500 dinara – traži neutješna majka odgovore.

Iz nje nastavlja da izlazi bijes dok čvrsto grli treće dijete, kćerku Saru (13), Nikolinu bliznakinju.

– Mnogi su došli da nam izjave saučešće, ali direktor i trener, koji su izgubili moju djecu, nisu došli. Zašto? Pa bar da su telegram saučešća poslali. Ni to nisu učinili, gdje im je ljudskost – kivna je Sanja.

Sa direktorom škole Zoranom Jovanovićem fudbalsku ekipu OŠ “Karađorđe” u Veliko Gradište, na utakmicu pionirske lige Zapadne regije Dunav, vodio je i trener – Marko Glišić.

– Kada je vidio šta se desilo, trener je skočio u vodu i zaplivao prema djeci na suprotnoj strani jezera. Nažalost, nije stigao na vrijeme. Stefan i Nikola su već potonuli – kaže jedan od rođaka.

Bračni par Dragan (64) i Milanka Stanković (63), kao i direktor škole OŠ “Karađorđe” Zoran Jovanović, i trener fudbalskog kluba Marko Glišić, uhapšeni su nakon stradanja braće Stefana i Nikole Petrovića na Srebrnom jezeru.

– Bračni par je iznajmio dječacima pedaline bez sigurnosnih pojaseva. Nakon saslušanja u Osnovnom tužilaštvu u Velikom Gradištu određeno im je zadržavanje – naveo je izvor iz istrage. Oni se sumnjiče da su počinili teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti. Vlasnici pedalina ni ranije nisu postupali u skladu sa propisima.

– Opština je poslala dopis po kome nisu smjeli da iznajmljuju pedaline djeci bez roditelja. Takođe, nije ih smjelo biti više od četvoro na pedalini – kaže sagovornik.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: