Objavljeno: 15.04.2017 u 19:20 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Ispitivali čega sve ima u kebabu: Rezultati ih šokirali!

Doner kebab spada u najpopularnija ‘brza jela’ širom Evrope. Propisima je određeno da se doner kebab mora sastojati od kriški teletine, do 60 posto mljevene govedine ili ovčijeg mesa, začina, jaja, luka, mlijeka i jogurta.

doner

Foto: Ilustracija

No, da li je baš tako u praksi?

Ekipa magazina ‘Markt’ njemačke regionalne televizije NDR ispitivala je sastav telećih donera iz pet radnji u Hamburgu. Rezultati iz laboratorija su iznenađujući.

U četiri od pet ispitanih doner kebaba pronašli su i puretinu, potom visok sastav mljevenog mesa najnižeg kvaliteta, skoro mesnog otpada, te štetni glutamat koji služi kao pojačivač okusa i zamjena za so.

doner-kebab

Ovo posljednje je razlog zašto udruženja potrošača zahtijevaju da se jasno označi pravi sastav štetnih “aditiva” i nekvalitetnog mesa. Jer, istraživanje iz Hamburga pokazalo je da 80 procenata onoga što se naziva doner kebabom to zapravo nije.

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: