Objavljeno: 05.07.2016 u 10:50 | Regija, Vijesti | Komentara:

I TO JE MOGUĆE: U ovom mjestu u Srbiji prosječna plata je 750 EURA!

U jedonoj opštini u Srbiji prosječna plata iznosi čak 93.000 dinara! Nedostižan san za većinu građana Srbije zabilježen je u opštini Surčin, a stanovnici ovog mjesta nadomak Beograda mjesečno zarađuju praktično dvije prosječne u Srbiji.

Opština Surčin, mjesto Boljevci

Opština Surčin, mjesto Boljevci

U maju ove godine prosječna zarada u Surčinu dostigla je iznos od 92.999 dinara i ubjedljivo je veća i od prosjeka Kostolca, koji se sa prosječnom platom od 71.846 dinara našao na drugom mjestu ljestvice primanja u Srbiji.

Ono što Surčinu zapravo drži “cijenu” su kompanije koje posluju na njenoj teritoriji. Tako se u brojkama statistike preliju plate za­poslenih u “Er Srbiji” i Aerodromu “Nikola Tesla”, kao i u “Neltu” i “Pepsiju”.

Kostolac, kao drugi na listi, gdje je prosječna plata daleko iznad prosjeka može za ovo da se zahvali Termoelektrani i kopovima “Kostolac” čiji radnici imaju solidne zarade, pa je prosjek onda na ovom području na zavidnom nivou u Srbiji.

Na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog kraja po zaradama prednjače niška Gradska opština Cveni Krst sa prosječnom majskom zaradom od 48.760 dinara i Pirot sa zaradom od 46.910 dinara.

Neto zarada zaposlenih u ostalim opštinama u ta tri okruga kreće se uglavnom oko 30.000 dinara.

Prosječna plata u Nišu manja je od republičkog prosjeka za 4.185 dinara (prosječna plata u Srbiji u maju iznosila je 43.951 dinar), a od zarada isplaćenih na području opštine Surčin za čak 53.233 dinara.

dinari

U maju je najniža prosječna plata zabeležena u Apatinu – svega 22.772 dinara i u Priboju 24.054 dinara.

Zvanična statistika takođe pokazuje da su prosječne neto majske plate u Srbiji ove godine nominalno jednake platama isplaćenim u maju 2015. godine, dok su realno manje za 0,7 dosto.

Prosječna majska plata manja je od ovogodišnje prosječne aprilske plate za 10,8 odsto, a realno za 10,9 odsto, a statističari ovaj pad objašnjavaju dinamikom isplate.

U Republičkom zavodu za statistiku navode da su krajem aprila, zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, isplaćene i zarade koje bi inače bile isplaćene početkom maja.

“Pored toga, u aprilu je izvršena isplata bonusa za prvi kvartal 2016. godine, što je takođe uticalo na pad zarada isplaćenih u maju”, dodaje se u saopštenju zavoda.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: