Objavljeno: 09.04.2013 u 8:21 | Hrana i piće, Vijesti | Komentara:

Devet razloga zbog kojih nikad više ne biste trebali jesti procesuiranu hranu

Jednom kad naučite kako industrijski prerađena hrana utiče na tijelo i um, bit će vam lakše okrenuti leđa zamamnom mirisu čipsa i pomfrita ili grickanju slatkiša. Donosimo devet dobrih razloga zbog kojih biste trebali jesti cjelovitu, a ne prerađenu hranu.

vegetables

1. Prerađena hrana stvara jaku ovisnost

Tijelo prerađuje cjelovitu hranu drugačije nego rafiniranu i prerađenu. Takva hrana obično previše stimulira proizvodnju dopamina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva, zbog čega neprestano žudimo za lošom hranom. Ovo u konačnici dovodi do pretilosti i zdravstvenih problema koje ona uzrokuje.

2. Fosfati su čest sastojak prerađene hrane

Prerađena hrana često sadrži fosfate, koji uništavaju organe i kosti. Fosfatni aditivi dodaju se u hranu jer pojačavaju okus i teksturu te produžuju rok trajanja. Za iste aditive se zna da uzrokuju zdravstvene probleme, poput ubrzanog starenja, propadanja bubrega i slabljenja kostiju, prema mišljenju stručnjaka iz američkog Rodale Institutea.

3. Svježa hrana je jeftinija od prerađene

Osobe ovisne o brzoj hrani često tvrde da su svježe i zdrave namirnice preskupe. No, prema brojnim istraživanjima i procjenama, cjelovita hrana koju ćete sami pripremiti jeftinija je po porciji od nezdravih, obrađenih ekvivalenata. Dakle, hrana puna kemijskih spojeva zapravo je skuplja. Jednostavno niste navikli kuhati i nisu vam poznate cijene sirove hrane.

4. Prerađena hrana izaziva kronične upale

Jedan od vodećih uzročnika kroničnih bolesti su upale. A brojne studije pokazuju da su rafinirani šećer, industrijski osiromašeno brašno, rafinirana biljna ulja, kao i mnogi drugi sastojci prerađene hrane odgovorni za ove upalne epidemije. Dakle, sljedeći put kad vaše tijelo poželi čokoladne bombone ili krekere od sira, uzmite u obzir činjenicu da su bolesti srca, demencija, neurološki problemi, zatajenja dišnih putova i rak povezani s kroničnom upalama čiji je uzročnik potrošnja prerađene hrane.

5. Prerađena hrana uništava probavu

Iz te su hrane uklonjena prirodna vlakna, enzimi, vitamini i druge hranjive tvari, pa prerađena hrana može poremetiti normalnu probavu. Česta konzumacija takve hrane može izbaciti iz ravnoteže ​​unutarnji ekosustav tako što će onemogućiti život korisnim bakterijama i povećati rizik od infekcije. Dakle, gumeni slatkiši i komad kupljene torte napravljene od margarina, prerađenog šećera i brašna te aditiva zapravo su otrovi za probavni sustav.

6. Prerađena hrana nije dobra ni za mozak

Česta zbunjenost, loša koncentracija i problemi s razmišljanjem znaju biti povezani s lošom prehranom. Nedavna studija sa Sveučilišta Oxford ukazuje na ovu vezu. Uočeno je da prerađena hrana ima veze s ljutnjom i nervozom. Hranjivim tvarima bogata cjelovita hrana, s druge strane, može poboljšati raspoloženje, održati razinu potrebne energije te rezultirati smirenošću.

7. Prerađena hrana često sadrži GMO

Osnovni sastojci prerađene hrane nastali su u laboratoriju, a ne u prirodi. Genetski modificirani organizmi (GMO), koji su povezani s neplodnošću, oštećenjem organa, gastrointestinalnim poremećajima i rakom, često su sastojak prerađene hrane. Česta konzumacija tih otrova dovodi do debljanja, kiselosti organizma, a može čak i trajno promijeniti sastav i funkciju crijevne flore.

8. Prerađena hrana puna je pesticida

Kako bi učinkovito uzgajali GMO, poljoprivrednici moraju upotrebljavati glifosate, te druge pesticide i herbicide, od kojih mnogi završavaju u finalnom proizvodu. Prema podacima prikupljenima u Institutu Rodale, samo žitarice sadržavaju ostatke do 70 različitih vrsta pesticida, uključujući i ​​kemikalije koje se koriste kod skladištenja.

9. Prerađena hrana nije hrana

Ponudite hrenovku zdravoj mački i budite uvjereni da joj se ona neće obradovati. Naime, jedan od načina na koji možete procijeniti prehrambene vrijednosti hrane je vidjeti kako životinje, bakterije i gljivice reagiraju na nju. Prava, prirodna hrana trune i na njoj rastu gljivice, dok ‘lažna’, prerađena hrana ostaje gotovo jednaka bez obzira na starost. Prerađena hrana je u svojoj biti sintetička, a prehrambena industrija koja je proizvodi priznaje da je za proizvodnju potrebno dosta izmjena kako bi se dobio ‘prirodan’ okus.

Izvor: net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: