Objavljeno: 24.11.2017 u 19:28 | Vijesti | Komentara:

Danas je Mratindan, saznajte kakva nas zima čeka!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan. Legenda kaže da je sin kralja Milutina i otac cara Dušana je po naređenju oca bio oslijepljen. Tada se Stefanu javio Sveti Nikola i pokazao mu njegove oči, i tada mu je rekao: “Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vrijeme ja ću tih ih vratiti.“

snijeg

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja. Nakon pet godina provedenih u Carigradu, ponovo mu se javio Sveti Nikola koji je ispunio svoje obećanje. Prema legendi, Stefan je progledao i u čast ovog svetitelja podigao hram Dečanski.

U narodu postoji izreka: “Sveti Mrata, snijeg za vrata“, kojom je označen početak zime. Kod starijih ljudi postoji vjerovanje da, ukoliko za Mratindan bude maglovito, zima će biti promjenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

U ovim danima ne valja da dajete ništa iz kuće, kao ni da perete veš.

Izvor: Alo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: