Objavljeno: 23.05.2014 u 7:46 | BiH | Komentara:

Program ‘Zajedno do obnove’ na javnim radovima zapošljava 2.000 osoba sa biroa

kenan_reso

Federalni zavod za zapošljavanje sačinio je Program „Zajedno do obnove“, koji predstavlja program javnih radova u FBiH, javlja Fena.

Vrijednost Programa iznosi oko 3.600.000 KM i trebao bi dati garanciju da će najmanje 2.000 osoba u Federaciji BiH biti obuhvaćeno minimalnim ličnim dohotkom i odgovarajućim doprinosima na taj iznos – rekao je za Fenu Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U smislu evidentiranja nezaposlenih osoba, navodi, date su instrukcije nadležnim službama da taj proces počne već sada.

Zato je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje izrazio nadu da će na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH biti usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu, koji sadržava Program „Zajedno do obnove“.

Odobravanjem Programa u Predstavničkom domu, a potom u Domu naroda Federalnog parlamenta, dodaje Rešo, Program bi postao operativan.

Ideja je da korisnici sredstava ovog Programa budu javne ustanove, lokalne samouprave, javna preduzeća, kao i privatna preduzeća, koja su angažovana na javnim radovima.

“Evidentiranje nezaposlenih osoba išlo bi putem biroa za zapošljavanje u općinama, a sam angažman bi određivao tok prispjelih zahtjeva preduzeća, koji bi u narednom periodu trebao biti intenzivan”, kazao je Rešo.

Također, Prijedlogom izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu predviđeno je i formiranje Programa dugoročnog plasmana za jačanje kapaciteta nezaposlenih osoba u poljoprivredi, koji bi isto tako bio podrška stanovništvu ugroženom poplavama u Federaciji BiH.

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: