Objavljeno: 18.05.2014 u 17:44 | BiH | Komentara:

Ovo u BiH je tek jedna epizoda, ovakve pojave će bit češće i ekstremnije!

Paraci-4

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH Almir Bijedić izjavio je na redovitom zasjedanju Kruga 99 kako su ove klimatske promjene tek jedna epizoda.
- Na djelu su klimatske promjene i sigurno ovo što nam se dogodilo nije kraj, ovo je jedna epizoda – kazao je Bijedić kao uvodničar na temu “Institucije, klimatske promjene i poplave u BiH“.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se sve institucije na razini države i Federacije BiH potrude da se u budućnosti bolje i kvalitetnije ublaže posljedice ovakvih klimatskih promjena.

- Mnoge institucije u Federaciji i RS-u nemaju krovne institucije sa razine države, tako i meteorološke organizacije. Problem je što nas to sprječava da imamo sudioništvo u međunarodnom i drugim meteorološkim službama. Ne možemo se učlaniti, može samo država, ne mogu entiteti. To predstavlja probleme, jer mi nemamo određene alate u borbi protiv ovakvih klimatskih promjena – kazao je Bijedić.

Bijedić je upozorio da ovo neće stati jer je ovo tek jedna od pojava.

- Predviđanja su da će ove pojave biti sve češće i sve ekstremnije. Kad će biti sljedeća ekstremna nepogoda ne znamo, da li će to biti suša, poplava, vjetar ili bilo što drugo, mi ne znamo, ali u svakom slučaju će biti – kazao je Bijedić.
On ističe da država mora uložiti više u razvoj svih institucija i kapaciteta koji se bave obranom od prirodnih nepogoda.

- Moraju se jačati, prije svega, hidrometeorološke službe. Mi nemamo pristup europskoj meteorološkoj mreži, nemamo pristup europskim centrima za vremensku prognozu – kazao je Bijedić.

Klimatolog Željko Majstorović je kazao da jedna velika ciklona koja je stacionirana s centrom istočno od BiH danima nanosi velike oborine.

Prema njegovim riječima, u mnogim mjestima se radi o stotinudvadesetogodišnjim rekordima. Količine oborina su veće i od svih dosadašnjih zabilježenih u svibnju u zadnjih 120 godina.

- Društvo se treba pripremiti i prilagoditi na klimatske promjene i pronaći odgovore na sve ove situacije, premda u slučajevima ovakvih katastrofa to je teško uraditi upravo zbog ovih “rekorda“ – istaknuo je.

Majstorović je kazao i da je u tijeku poboljšanje vremena, stabilizacija. Narednih dana će temperature rasti i bit će lijepo i sunčano vrijeme.

Izvor: dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: