Objavljeno: 26.09.2013 u 22:06 | BiH, Vijesti | Komentara:

Banjalučka legenda Čika Ale napustio vlagu i memlu!

Banjalučka legenda Čika AleUz pomoć 1.505 članova Fejsbuk grupe “Pomoć za Alu – Ale nije sam” i drugih ljudi dobre volje iz zemlje i inostranstva, koji su donirali sredstva, obnovljen je vlažni i memljivi stan legendarnog Banjalučanina Alije Ale Mahmutovića (71).

Fikret Smajić, jedan od organizatora ove humane akcije, potvrđuje da se Ale uselio i da sada spava u friško renoviranom stanu, dostojnom čovjeka.

- Ovo je za nas, a vjerujem i za sve Banjalučane, veliki događaj. Ispunili smo cilj i hvala svim učesnicima! Još na početku akcije naše grupe, koju sam osnovao i počeo sa jednom slikom Ale kako sjedi u staroj fotelji, a iza koga su bili zidovi puni vlage, rekao sam svojim Banjalučanima da na kraju svega želim Alu vidjeti u toj stolici. Ali u stolici presvučenoj novim platnom, sa bijelim zidovima u stanu, novim parketom, prozorima, namještajem, vratima… Iako je stan završen, ostaje još samo da se ovih dana naslika ta slika, koja će i zvanično označiti kraj akcije – precizira Smajić.

Banjalučka legenda Čika Ale

Zauvijek će ostati zapamćena i Alina ranija izjava za Press RS kada je otkrio:

- Gazda jednog poznatog banjalučkog restorana je još onda rekao da je pokojni Alija Izetbegović bio kao Alija Mahmutović, rata ne bi bilo.

U sanaciji čika Alinog stana, nastradalog u poplavi, pored članova grupe, učestvovali su brojni umjetnici, muzičari, slikari, pjesnici, pisci, plesači, novinari… Organizovani su humanitarni koncerti, a najaktivnijim donatorima uručene su zahvalnice “Pero Alina goluba”.

Prodavane su i majice sa likom Mahmutovića, a u akciju se uključila i zagrebačka fabrika “Kraš”, koja je Ali poklonila paket sa bajaderama i 400 KM za obnovu stana.

- Dok su ovih nekoliko meseci u njegovom stanu u Boriku mijenjane cijevi, instalacije, prozori, keramika, podovi i drugo, Ale je živio kod svoje rođake i starateljke Bibe Dedić Puškar. Ukupni troškovi renoviranja iznosili su nešto više od 19.000 KM sa PDV-om. Odlučili smo se da mu pomognemo zbog velike dobrote, nesebičnosti i ljubavi koju je sve ove godine ispoljavao i ispoljava prema sugrađanima i djeci. Krajem prošle godine mu je umrla sestra što ga je mnogo pogodilo, pa smo ovim željeli da mu kažemo da nije sam – navode članovi Fejsbuk grupe “PZA – Ale nije sam”.

Banjalučka legenda Čika Ale

Živa legenda Banjaluke

Oni su ranije posvijedočili da se prije akcije u Alinom stanu nije moglo disati.
- Bilo je i problema na samom startu akcije, napada i sumnji, ali izdržali smo i zapušili usta svim saboterima.

Ale je jedan roman i banjalučka bajka. Nije mu ostalo 100 godina života, ali neka ih sada proživi u renoviranom i mirisnom stanu bez vlage i memle! Neka se tamo vraća sa svojih šetnji u kojima hrani golubove, pse i ribe, sa dženaza, sahrana i banjalučkih ulica na kojima je djeci i sugrađanima podijelio masu slatkiša i udijelio milione komplimenata – uglas kažu ljudi.

Inače, Ale je u Banjaluci i šire najpoznatiji kao saobraćajac-amater, koji po lijepom vremenu reguliše saobraćaj na raskrsnici kod Gradskog mosta. Njegov hobi nadgledanja raskrsnica je počeo 9. maja 1960. godine kada se kod džamije Ferhadije dogodio sudar “prage 16-77″ i vojnog kombija registracije 8885. Takođe, Ale je pokazao izuzetno poznavanje hiljada registarskih oznaka automobila, sličica iz čokoladica “Životinjsko carstvo”, raznih datuma… Skoro da nema sahrane i dženaze u Banjaluci gdje se Ale za pokoj duše umrloga nije pomolio i bacio grumen zemlje. Mahmutović danas živi od invalidske penzije, a lani je bio predložen za Aprilsku nagradu Banjaluke

Banjalučka legenda Čika Ale

 

Izvor: Nezavisne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: