Objavljeno: 23.10.2013 u 22:53 | Aktualno, Vijesti | Komentara:

Balkan ‘gori’: U Makarskoj 27°C, u Tuzli i Zenici 31°C

Ovako visoke temperature zraka u ovom dijelu godine predstavljaju rijedak meteorološki događaj, iako ne i nezabilježen slučaj.

Pravi toplinski val pogodio je jugoistočnu Europu. Prostrana ciklona s centrom nad Sjevernim morem velikom dijelu Europe donosi natprosječnu toplinu zbog stalnog dotjecanja toplog zraka u izraženom jugozapadnom visinskom strujanju, piše Crometeo.hr.

Područje Srbije i Bosne i Hercegovine tijekom srijede bilo je uvjerljivo najtopliji dio Europe. Zabilježene su temperature zraka koje su primjenije kraju kolovoza nego kraju listopada. Čak 32°C (31,7°C) izmjereno je u Loznici na zapadu Srbije, a u Tuzli i Zenici, u Bosni i Hercegovini, vrućih 31°C. Temperature iznad 30°C još su izmjerene na nekoliko meteoroloških postaja na Cipru i u Francuskoj.

Ovako visoke temperature zraka u ovom dijelu godine predstavljaju rijedak meteorološki događaj, iako ne i nezabilježen slučaj. Primjerice, neobično toplo bilo je i u zadnjem desetdnevlju listopada 2006. godine. 24. listopada te godine u Beogradu je izmjereno rekordnih 30°C, a 27. listopada vrućih 30°C izmjereno je u Bihaću. Dan poslije u Kninu je izmjereno vrlo toplih 28°C.

Da se neugodna i neprimjerena toplina za dio godine može pojaviti čak i nakon listopada dokazuje i izmjerenih 27°C u 21 sat navečer u Makarskoj 5. studenog 2008. godine.

Sve do kraja listopada na cijelom području jugoistočne Europe zadržat će se natprosječno toplo, ali se tako visoke temperature zraka, kao što su izmjerene u srijedu, ne bi smjele ponoviti.

Izvor: Vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: