Objavljeno: 20.04.2017 u 12:09 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Živjela je kao mirna domaćica, a onda su jednog dana agenti došli po nju, muž je bio šokiran sa kim se oženio (VIDEO)

Hermina Braunštajner Rajan bila je zadovoljna domaćica u Kvinsu 1964. kad joj je Njujork tajms skinuo masku i razotkrio monstruoznu nacistkinju koja je djecu u konc-logoru hvatala za kose i vitlala ih u gasne komore!

hermina

U vrijeme kad je otkrivena, “gospođa Rajan” je živjela kao supruga električara u Maspetu, dijelu Kvinsa, gdje su je svi znali po čistunstvu, prijateljskom ponašanju i finim kolačićima. Kad su je deportovali 1972, komšije od šoka nisu mogli da vjeruju da je ta simpatična ženica ogavni ubica.

Preživjeli iz koncentracionog logora Majdanek u Poljskoj svedočili su o njenim zvjerstvima – između ostalog kako je bičevala žene do smrti, hvatala djecu za kosu i vitlala njima po vazduhu do kamiona koji su ih prevozili u gasne komore i vojničkim čizmama gazila starije žene dok ih bukvalno ne satre svojim vojničkim čizmama. Zvali su je Gaziteljka.

Pa ipak, na kraju maratonskog procesa (pet i po godina) 1981. je osuđena za samo dva ubistva; većina svjedoka bila je mrtva, a ono malo preživjelih teško se sjećalo zla koje je razum potiskivao.

Hermina Braunštajner rođena je u Beču 1919. Otac joj je bio mesar, a porodica stroga katolička. Nacizam je prihvatila kad se zaposlila u vazduhoplovstvu, a sama se prijavila za rad u koncentracionom logoru 1939. i to da zbog veće plate.

Iz Ravensbruka je prebačena u Majdanek 1942, gdje je dvije godine sijala teror. Zatim je pobjegla u Beč i uhapšena je 1946. Suđenje je bilo sumrak pravde i prava: za niz ubistava i čedomorstava osuđena je na samo tri godine robije, koje nije ni odležala jer je oslobođena zbog dobrog vladanja.

Radila je po restoranima i hotelima, a u jednom od njih upoznala je Amerikanca, građevinskog radnika. Iskoristila je priliku, udala se za njega i preselila se u Ameriku, gdje niko nije znao ko je ona. Muž ponajmanje.

Lovac na naciste Simon Vizental pisao je u knjizi “Pravda, a ne osveta” kako su mu prišle tri žrtve iz Majdaneka, koje su mu pričale o surovoj Gaziteljki iz logora. Jedan od njegovih pomoćnika uspjeo je da joj uđe u trag. U junu 1964. draga gospođa Rajan priznala je da je ona Hermina Braunštajnter iz Majdaneka, ali je protestovala da je već odležala svoje u Austriji. Muž je bio šokiran kad je saznao s kim se oženio.

“Ovo je kraj svega za mene”, mrmljala je Gaziteljka sebi u bradu. Američko državljanstvo joj je oduzeto jer je lagala da nije kažnjavana. Kažu da ni u američkom ni kasnije u njemačkom zatvoru ni riječ nije progovorila s drugim robijašicama. I opet se izvukla: 1996. je oslobođena iz zdravstvenih razloga. Umrla je tri godine kasnije u lijepoj starosti – imala je 79 godina.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: