Objavljeno: 29.09.2015 u 11:54 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Vulkanizeri ostaju bez posla: Patentirana guma koja može sama da se zakrpi (VIDEO)

Istraživači iz njemačkog grada Drezdena uspjeli su da naprave gumu koja može sama sebe da ‘liječi’. Njihov novi izum na primjer kod auto gume ne mora da se nosi kod vulkanizera, jer zbog njihovog dodatka ugljenika i azota ona može da se ‘zacjeljuje’…

samozacjeljujuca-guma

Od vremena kada je izmišljena auto guma od strane Tomasa Henkoka sredinom 19. vijeka koji je patentirao proces vulkanizacije, proizvođači gume do danas na isti način je proizvode.

Međutim, Armit Das i njegove kolege sa Instituta „Lajbnic“ u Drezdenu, otkrili su način da naprave auto gumu bez procesa vulkanizacije.

Ova samozacjeljujuća guma je sastavljena od dugačkih nizova molekula koji su međusobno isprepletani. Procesom vulkanizacije guma se ojačavala, ali ostajala elastična. Kada se probuši ili isječe, hemijske veze pucaju i ne mogu ponovo da se revulkanizuju.

Njemački istraživači iz Drezdena su uspjeli da hemijski modifikuju gumu koja se koristi za automobilske pneumatike tako da nema potrebe za vulkanizacijom. Njihovog aditiv na bazi ugljenika i azota omogućava gumi da ponovo uspostavi hemijske veze koje su prekinute.

Kada se probuši ili isječe, guma koja se sama „zacjeljuje“ može da povrati izdržljivost i elastičnost. U eksperimentu, guma istraživača se sama zacijelila na sobnoj temperaturi, što znači da bi za probušenu gumu samo bilo dovoljno da je zamjenite i ostavite u gepeku nekoliko dana.

I eto ponovo „nove“ auto gume spremne za novi put.

Izvor: vestinet.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: