Objavljeno: 26.08.2014 u 12:24 | Featured, Video, Zanimljivosti | Komentara:

(VIDEO) DJEVOJČICA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Dunja (12) iz Beograda slaže Rubikovu kocku za 10 sekundi

Dunja Došen Majkić iz Beograda ima 12 godina i slaže Rubikovu kocku za 10 sekundi, brže od zvaničnog rekorda u Srbiji.

dunja-rubikova-kocka

“U petom razredu moj drugar Luka gađao je plastičnim pištoljem brojeve i ako on pogodi broj četiri dobije Rubikovu kocku, a ako pogodi neki drugi broj dobija igračku. I on je pogodio broj četiri i pitao ko hoće Rubikovu kocku i ja sam rekla daj meni”, ispričala je Dunja kako se prvi put susrela sa kockom.

Htjela je odmah da pronikne u srce Rubikove kocke.

“Odmah sam shvatila da prva dva reda mogu da složim na osnovu logike, a treći da imam jeden algoritam”, objasnila je dvanaestogodišnja djevojčica, koja ima četvorku iz matematike.

Rubikovu kocku osmislio je 1974. godine Mađar Erno Rubik, koji je bio skulptor i profesor arhitekture. Mats Valk iz Holandije je 2013. godine postavio svjetski rekord u trajanju od 5.55 sekundi.

Pogledajte kako to Dunja radi.

Izvor: kurir-info.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: