Objavljeno: 15.07.2017 u 10:39 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Tražili su od egipatskog predsjednika da NATJERA SVE ŽENE DA BUDU POKRIVENE… njegov odgovor bio je GENIJALAN

Godina 1958. zauvijek će ostati upamćena kao godina formiranja Ujedinjene Arapske republike – federacije Egipta i Sirije koja je trebalo da ostvari zamisao o arapskom jedinstvu. 

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Tim povodom, predsjednik Egipta Gamal Abdel Naser obratio se javnosti, a prilikom ovog intervjua ispričao je i jednu anegdotu koja danas djeluje skoro nevjerovatno.

Naser je pred auditorijumom ispričao kako je razgovarao sa vođom Muslimanskog bratstva, jer je želio da postigne kompromis sa njima. Riječ je o islamističkoj organizaciji koja je rasprostranjena širom svijeta i koja ima uticaj na mnoge političke i religijske organizacije Bliskog istoka.

Naser je rekao da mu je vođa iznijeo svoje zahtjeve.

- Prva stvar koju je tražio bila je da nošenje hidžaba postane obaveza na teritoriji Egipta i da svaka žena koja korača ulicama Egipta mora da nosi tarhu (šal) – istakao je Naser.

Predsjednik mu je tada odgovorio da smatra da bi takav potez učinio da Egipćani kažu da su se vratili u dane Al-Hakima Bi-Hamra koji je zabranio ženama da izlaze danju.

gamal-abdel-naser

Rekao sam mu da svako treba da donosi pravila u svojoj kući, ali vođa mi je odgovorio da sam ja, kao lider, odgovoran. Onda sam mu rekao: “Gospodine, vaša kćerka studira medicinu u Kairu i ne nosi tarhu. Zašto je niste natjerali? Ako vi niste mogli da natjerate jednu djevojku da nosi tarhu, kako ja da nagovorim 10 miliona žena?” – govorio je tada Naser.

Danas se islamisti vjerovatno ljute kad vide ovaj video, a oni muslimani koji su manje radikalni vjerovatno priželjkuju da se vrate vremena kada su mogli samostalno da odlučuju o tome kako će i koliko praktikovati svoju vjeru.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: