Objavljeno: 24.06.2016 u 21:07 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Ako ikada uočite OVO na plaži, NI SLUČAJNO ne pipajte, već bježite glavom bez obzira!

Njihov ubod je vrlo bolan i može biti izuzetno opasan! Dobro pazite i izbjegavajte fizički kontakt, najbolje je da se udaljite sa mjesta gdje je vidite.

meduza

Physalis Physalis je jedna vrsta plave meduze iz porodice Physalidae. Obično se nalaze u tropskim područjima Indijskog i Tihog okeana, a ponekad ih struja nanese na obalu.

Ova meduza spada u mesožderke. Sovjim otrovnim pipcima parališe svoj plijen, prije nego što ga se dokopa.

Nalazi se na visokom mjestu liste najotrovnijih stvorenja na planeti!

Njegovi pipci mogu narasti i do nevjerovatnih 50 metara, što je duže od jednog odraslog plavog kita.

Ispuštajući snažan otrov, ona uzrokuje jake bolove, koji mogu trajati satima, a narednih dana na koži ostaje osip i veoma bolno crvenilo.

U većini slučajeva, nije smrtonosno za ljude, ali otrov ponekad može ometati pravilan rad srca i pluća i uzrokovati smrt.

Većina slučajeva smrti uzrokovanih ubodom ove tzv. portugalske karavele, nastaju utapanjem, jer plivači u panici zbog bola budu nemogućeni da doplivaju do obale.

Više informacija pogledajte u videu ispod:

Izvor: likemag.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: