Objavljeno: 28.09.2015 u 11:34 | Slike, Svijet, Vijesti | Komentara:

Rođen je bez većeg dijela lobanje i mozga, a sad hiljade navijaju za njega u bitki života

Britani i Brendon Buel iz Floride su ostali u šoku kada im je rečeno da je njihova beba rođena sa rijetkim moždanim poremećajem zvanim “Microhydranencephaly” i da ima samo nekoliko dana života. Oni nisu ni slutili da će njihov sin da pobjedi sve šanse i krene u život kao svi njegovi vršnjaci.

dzeks-buel (1)

Džeks se rodio bez većine lobanje i mozga, ali je zbog istrajnosti i volje za životom dobio nadimak “Snažni” i već je prava zvijezda na društvenim mrežama, gdje su korisnici istih uspjeli da skupe čak 54 hiljade dolara za operaciju nakon koje bi mogao da živi normalan život.

Već nakon 17 nedelja smo znali da je dječak, ali smo isto tako znali da nešto nije u redu sa njim kada je tehničar na ultrazvuku zanijemio nakon što mu je video glavu. Pozvali su Britani odmah sljedećeg dana i saopštili joj vijesti, dok su meni javili na poslu, nakon čega sam potpuno poludio i poslali su me kući“, ispričao je Brendon Buel.

dzeks-buel (2)

Njima su u narednim danima predstavili nekoliko mogućnosti od kojih su Spina bifida, Deni-volker sindrom i Žubert sindrom bile neke od bolesti kojima je mali Džeks mogao da bude zaražen.

Doktori su im ponudili mogućnost i da Britani abortira u 23. nedelji trudnoće, ali pošto je par bio protiv ove mogućnosti, nije im preostalo ništa drugo nego da je izguraju do kraja.

Mi smo mu dali šansu da se bori za svoj život i on to radi od početka. Bilo mi je teško u početku jer sam mislila da neće preživiti i to mi je oduzelo svu radost trudnoće.”, rekla je Britani.

Uprkos svim šansama, Džeks je preživio porođaj i tri nedelje je proveo u inkubatoru prikačen na razne mašine kako bi mu se mozak razvio dovoljno da preživi.

Bilo nam je jako teško tada. Sjećam se da sam ga držao dok su mi doktori pričali kako vjerovatno nikada neće pričati i hodati zbog svog stanja, da neće znati kada je gladan i da neće ni čuti ni progledati. Zaista su svi mislili da Džeks neće preživjeti.”, ispričao je Brendon.

dzeks-buel (3)

Ipak, samo nekoliko nedelja kasnije, Džeks je završio u Bostonu u bolnici nakon jednog napada, gdje su mu doktori i konačno dijagnostifikovali “Microhydranencephaly”, sa kojom se rađa tek jedna od 4.869 beba u Americi.

Doktori su mu prepisali novi lijek koji mu za sada pomaže, a na društvenim mrežama se proširila slika malog Džeksa, kada je i skupljeno preko 50 hiljada dolara za njegovo lečenje.

Ipak, svako jutro se budimo u strahu da ga više neće biti. Njegovo stanje je i dalje kritično uprkos svemu i dok smo 99 odsto sigurni da će on doživjeti sljedeće jutro, ostaje onaj jedan odsto da neće. Ipak, sva podrška koju smo dobili je sjajna i u šoku smo koliko ljudi inspiriše naš dječak. Mi ćemo dati sve od sebe da nas on nadživi, a ostalo je na njemu“, zaključio je Brendon.

Izvor: 24sata.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: