Restoranski bonton: Ako pribor ostavite kao na slici, ne vraćajte se (FOTO)
Prije neki dan sam na pola ‘karađorđeve’ skontala da moram da napravim malu pauzu, inače ću se ugušiti. Ne samo što sam je proždirala ogromnom brzinom, ne praveći pauzu za disanje, već i zbog ortakinje koja se posljednjih pet minuta jadala zbog tipa, a ja ni riječ nisam čula.
Odlučim tako da predahnem i pripalim jednu, kad poslije dva minuta – šok! Konobar prilazi i uzima mi tanjir. Pa, ‘alo, sine, gdje si pošao?!
Koliko vam se puta desila slična situacija? Meni nije bio prvi put, ali sam riješila da bude posljednji i na licu mjesta izguglala kako je to trebalo da se ponašam, pa da čovjek ostavi na miru mene i moj “djevojački san”.
Gospodin Gugl mi je, naravno, otvorio oči.
Istina, nisam neki nobles i ne jedem često po restoranima, a kamoli u onima gdje konobari poznaju tajni jezik pribora za jelo, ali sam se, moram priznati, iznenadila kad sam shvatila koliko različitih poruka možeš da pošalješ onome ko te uslužuje, a da ne progovoriš nijednu riječ.
Ovo su osnovne:
1. Još jedem
2. Očekujem sljedeće jelo
3. Bilo je preukusno
4. Završeno s jelom
5. Nije mi se svidjelo
I zato pazite kako se sljedeći put ophodite prema viljuški i nožu, jer ko zna šta tako govorite svijetu oko sebe. Pogotovo ako u neki restoran planirate da se vratite, a da u jelu ne bude tajnih sastojaka koje niste naručili.
Izvor: 24sata.rs